Vanaf de uitkijktoren #79

We zijn als beide ouders moeten werken voorschoolde opvang van ons buurmeisje en dat is altijd erg gezellig. Vrijdag was het studiedag voor de onderwijzers en was er geen school en hadden we wat meer tijd voor het buurmeisje. Samen met een klasgenote ging ze met me mee naar het Krammerproject om haar vriendin de molens van dichtbij te laten zien. Ze is jeugdlid van Deltawind en ze had uitgerekend dat als we aannemen dat Deltawind rond 2500 leden heeft en 24.5% eigenaar van het windpark is zij per molen 1 cm van de 120 meter tot haar eigendom mag rekenen. Ze wilde dit met een viltstift op een molen aangeven maar dat kon ik haar tijdig verbieden. We beklommen met elkaar , ondanks de hoogtevrees van de vriendin, de uitkijktoren en telden voor de zoveelste keer de traptreden. Daarna reden we even naar het zeearendnest waarop het vrouwtje zit te broeden. Het vriendinnetje vroeg me hoe groot de eieren van een zeearend zijn maar daar wist ik het antwoord niet op. Ook vroeg ze waarom een kuiken uit een groot ei komt en wij mensen uit een heel klein eitje. Nu vind ik dat je als een oude buurman van een vriendinnetje je niet moet bezig houden met een uitvoerige seksuele voorlichting dus vertelde ik maar dat als een eitje en een zaadje bij een mens bij elkaar komen ze verder groeien in de baarmoeder en bij een vogel in een ei. Een ei is dus iets anders dan een eitje. Toen vroeg ze hoe het dan zat met een paaseitje en toen heb ik maar gezegd dat ik dat niet wist.

 

Woensdag stond in de kranten dat de koning ons windpark de volgende maand komt openen en dat is natuurlijk erg leuk en zal zeker de nodige aandacht in de (sociale) media trekken. Zou hij ook de uitkijktoren willen beklimmen? Zou ik hem daar dan op de foto mogen zetten en een praatje met hem mogen maken voor op dit blog? Vast niet want ander was ik nu wel gescreend en op cursus omgaan met een royalty geweest want daar zijn allemaal regeltjes voor. Ik vind het erg leuk voor de organisatie dat hun inzet beloond wordt met deze koninklijke aandacht en hij weet er vast al veel van want hij is er bij zijn bezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen een half jaar geleden al langs gevaren. De koninklijke stoet is toen nog over de Philipsdam gereden en die heb ik toen vanaf de uitkijktoren gefotografeerd.

 

Rond de windmolens wordt momenteel hard gewerkt aan verharding en asfaltering van de opstelplekken voor een eventuele kraan bij reparaties. Voor mij is het weer gezellig als er wat meer werkvolk rond de molens loopt want de Enercon mensen zijn meestal in de molens bezig en daar mag ik nu eenmaal niet in.

 

Veel bezoekers komen nu niet rechtstreeks voor de molens maar zijn op een ronde langs de vele bloeiende tulpenvelden en doen dan en passant even de uitkijktoren aan. Helaas zijn de tulpenvelden vanaf de uitkijktoren niet te zien en daarom probeerde ik de windmolens achter een tulpenveld op de foto te zetten en bied dan de bezoekers aan die foto via whatsapp naar hun mobieltje te sturen.

 

Zaterdagmorgen ging ik op een excursie naar de nieuwe vogelhut bij Stellendam ( zie foto). Er waren allemaal natuurfreaks met verrekijkers en enorme telelenzen waarbij mijn camera een nietig lulletje was. De grote sterns waren er al en de boswachter liet een fotozien van de zeearend die gisteren vlak voor de hut aan het ontbijt zat met een duif op zijn bord. Een jongen vertelde dat hij windmolens zo mooi in het landschap vond staan en adviseerde me een keer naar de uitkijktoren op de Krammersluizen te gaan om de ondergaande zon achter de windmolens in beeld te brengen. Hij keek me ongelovig aan toen ik vertelde dat ik meer dan 100 keer op de toren geweest was en er meer dan 3000 foto’s gemaakt heb.

 

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder