Vanaf de uitkijktoren #75

Allereerst een correctie. Ik schreef in een vorig verhaal over een gesprek met een jongetje uit Utrecht dat een vraag had over de lichten boven in de masten. Ik vertelde hem dat bij een ashoogte van boven de 100 meter er wettelijk een licht in de mast moet. Dat is niet waar want volgens Gijs gaat het om een tiphoogte van meer dan 150 meter. Daarom hoeft de Dom in Utrecht van 108 meter ook geen licht maar al was die meer dan 400 jarige Dom hoger dan 150 meter dan hoefde er nog geen licht op want deze wettelijke regeling geldt alleen voor nieuwbouw en niet voor historische gebouwen. Ik hoop dat iemand dit doorgeeft aan dat jongetje.

 

Wat een storm hadden we deze week. Bijna niemand had zin om de uitkijktoren te beklimmen want het spookte daar boven enorm. Toch heb ik de door rukwinden soms iets schommelende toren beklommen om naar de schepen bij de sluis te kijken die best moeite hadden om de sluis in te sturen. Er was ook een klein bootje dat enorm deinde in de golven. Heeft u ook op het nieuws bij SBS6 het pontje van Nieuwendijk naar Tiengemeten gezien dat kopje onder ging in een golf. De kapitein vaart ’s zomers met een grotere pont van Tiengemeten naar Stad aan ’t Haringvliet.

 

Ik was met mijn vrouw een paar dagen in Engeland en daar zagen we bijna geen windmolens want die staan daar vooral in parken op zee. We waren met de veerdienst uit Hoek van Holland en hadden een sleepboot nodig om uit te kunnen varen in de storm en ook op de terugweg moest er een sleepboot komen om aan te kunnen meren. Toch waren er weinig mensen zeeziek want zo’n grote veerboot is best stabiel.

 

Een lezer van dit blog sprak me aan en vroeg of ik het volgen van de bouw van de windmolens erg miste want momenteel is er niet veel spannends te fotograferen aan de Krammermolens. Hij bood me aan om een goed woordje voor me te doen bij de site-manager van Windpark Haringvliet Zuid dat deze maand vlak bij ons dorp van start gaat en dat lijkt me best leuk omdat ik destijds ook de al de bouw van de vier nu al staande molens in dat gebied heb vastgelegd. Het scheelt me 25 kilometer rijden per dag en het kan ook gemakkelijk met de fiets. Het leuke van dit nieuwe project is dat er ook een groot zonneveld bij komt en er een grote accu wordt geïnstalleerd en dat is nieuw voor mij. Waar ik ook erg blij mee ben is dat de petitie van 75% van de bevolking van ons dorp Stad aan ’t Haringvliet aan de Gemeenteraad  destijds geheel door de meerderheid van de raad is gevolgd en dat daarmee een beter draagvlak voor deze nieuwe molens is ontstaan.

 

Ook voor vogelaars is die harde wind niet erg aantrekkelijk want de vogels houden zich koest en schuilen tegen wind en regen achter rietkragen. Toch zag ik de eerste tureluur en een groep van twintig kluten dicht opeen met hun koppen onder hun vleugels. Er zouden al weer lepelaars gespot zijn bij de Haringvlietdam, maar ik heb ze nog niet kunnen ontdekken.

 

Een lid van Deltawind sprak me aan over de uitnodiging die hij van Deltawind had gekregen voor een informatieve bijeenkomst over zeewierteelt in de Noordzee en het wel of niet deelnemen van Deltawind in dat project. Uit zeewier win je eiwit voor de voedselindustrie, stoffen voor medicijnproductie en de rest kun je vergisten tot methaangas dat je al of niet in combinatie met waterstof kunt gebruiken voor het opwekken van energie. Hij vroeg zich af waarom we aan gasproductie gaan meewerken als nu al wettelijk geen gasleidingen meer naar nieuwe huizen mogen worden aangelegd. Ik adviseerde hem 30 april naar de voorlichtingsdag te komen.

 

Gisteravond bezocht ik een inspiratieavond met muziek en sprekers over nieuwe energie. Ik mocht als ambassadeur van Deltawind vertellen wat deze energie-coöperatie allemaal doet. Er was een man die zweerde bij moderne kernenergie, iemand met een variant van het plan Lievense en dan in de Noordzee in combinatie met een nieuw Schiphol, iemand met een verhaal over de omkering van Nood- en Zuidpool, iemand met een reeks van onmogelijkheden over het gebruik van waterstof en een kunstenaar die energie kreeg van het maken van fouten. Je werd geacht beleefd naar elkaar te luisteren maar soms leek het wel een dispuut tussen verschillende kerkgenootschappen waarbij je eigen mening heilig is en je andersdenkende verdoemt. Wat heerlijk dat Deltawind de nadruk legt op duurzaamheid voor iedereen en wel openstaat voor nieuwe ideeën maar die kritisch bekijkt en niet bij voorbaat afwijst.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder