Vanaf de uitkijktoren #23

Op de toren ontmoette ik twee mensen van ons eiland die ook lid zijn van Deltawind en kwamen kijken naar de grote vorderingen van de laatste maand. Niet alleen het draaien van een vijftal molens maar ook het snel toenemende aantal van nu 6 deze maand valt op als je vanaf het eiland naar het project kijkt. We spraken over de steeds grotere aandacht die de energietransitie in de media krijgt en dat het nu niet alleen meer gaat over windmolens maar ook over grote zonneparken en het opwekken van waterstof op het eiland. De aanleg van het waterstof tankstation in Oude Tonge is begonnen en er zijn drie plekken voor 300000 zonnepanelen aangewezen. Of je het nu mooi vindt of niet , we moeten de doelen van Parijs halen. Persoonlijk houd ik meer van windmolens dan zonneparken en zie ik op tegen de enorme spiegelende vlakken in het landschap. Nu fiets je over de dijken en hebt een prachtig zicht op de gevarieerde polders met zwoegende tractoren op de akkers en proef en ruik je de mooie natuur. Straks glinstert de zon continue in je gezicht en waan je je in het Westland tussen de kassen. Ik las de essaybundel vn de ECN over de ethiek van de energietransitie en schrok ervan dat de onderklasse in onze maatschappij er toch het meest  gaat onder lijden. Twee van de drie te bouwen zonnevelden hier zijn eigendom van buitenlandse investeerders die geen boodschap aan ons mooie landschap hebben en genieten van de forse subsidies die van ons belasting geld worden betaald. Hetzelfde geldt voor elektrische auto’s, isolering en warmtepompen waarvoor de onderklasse geen geld heeft maar wel meebetaald door belastingen en hun energierekening. Het is derhalve mooi dat er organisaties zoals Energiebank Nederland bestaan die aandacht hebben voor deze groep en hen op verschillende manieren willen helpen. Is het raar om als je fors gesubsidieerde zonnepanelen op je dak legt en ook drie of vier bij te leggen voor die achterbuurvrouw die nauwelijks rond kan komen? Is het raar als de voedselbank ook ledlampen uitdeelt en daarmee het stroomverbruik op het eiland omlaag brengt?

 

De meeste mensen die ik op mijn tochtjes bij de Krammersluizen sprak waren toch de natuurfreaks die in grote getale op de zeearend afkomen en dan ontdekken dat er tussen die door hen verfoeide molens toch nog heel veel vogels en dieren met veel plezier leven. Dagelijks zie ik reeën en veel konijnen en vooral heel veel  soorten watervogels. Er zijn al veel hekken weggehaald en als straks het gras weer gaat groeien staan de molens in het groen en zijn ze ingepast in dit mooie grote natuurgebied. Ik hoop dat er nog wat vogelspotplekken bijkomen en de parallelweg wordt opengesteld voor belangstellenden.

 

Ik eindig meestal met een praatjes bij een van de vele portiers die hier op het project werken en steeds boeiend kunnen vertellen over hun arbeidsverleden, hun hobby’s en hun visie op de maatschappij. Vandaag ging het heel ouderwets over het gezinsleven waarin man en vrouw steeds meer gelijkwaardig zijn maar waarbij de kinderen toch minder die nestwarmte ervaren zoals de vorige generatie die voelde. Het is niet verkeerd om te leven met  oppasgrootouders, kinderopvang en gastouders maar wel rommeliger en werk en inkomen overheersen soms het gewone gezinsleven.

 

Bekijk hieronder naast de foto’s ook een filmpje dat Herman heeft gemaakt vanaf de uitkijktoren.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder