Vanaf de uitkijktoren #55

Ook deze week weer veel oudere mensen op de uitkijktoren die genieten van het prachtige naseizoen. Natuurlijk probeer ik in het gesprek steeds duurzaamheid een rol te laten spelen en dan hoor je van de oudjes toch vaak dat voor hen het verminderen van het huidige energiegebruik net zo belangrijk is als nieuwe energiebronnen aanboren. Verbruiken we niet veel te veel vervuilende stoffen terwijl dat niet nodig is en waarom al die goedkope vliegvakanties die de ozonlaag aantasten. Waarom moet veel voedsel van ver komen als we hier meer dan vier keer zoveel voedsel produceren als we nodig hebben. Laten we terug gaan naar aardbeien in de aardbeientijd en appels als ze hier rijp zijn en ze niet halen uit Australië. Waarom moet wijn tegenwoordig uit Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Chili of Argentinië komen terwijl Franse wijn toch prima is. Heeft u wel eens geteld hoeveel vervuilende diesels er door uw straat rijden om al die online gekochte spullen te bezorgen terwijl vroeger de PTT dat in zijn eentje lopend of met de fiets deed?

 

Ook deze week twee brugklassers op de toren die inspiratie kwamen opdoen voor een spreekbeurt. Ze waren op de fiets en maakten leuke foto’s voor hun powerpoint-presentatie van zowel de molens, de kranen als het sluizencomplex en bestudeerden aandachtig het informatiebord onderaan de toren bij de parkeerplaats. De ene jongen besloot zijn spreekbeurt te houden over de invloed van zoet of zout water op de natuur omdat hij gelezen had dat er dertig jaar geleden veel protest was toen de Krammer werd afgesloten van eb en vloed en langzaam zoet werd en dat nu dezelfde mensen weer protesteren tegen plannen om de Krammer weer zout te maken omdat er zo’n mooie nieuwe natuur is ontstaan na de bouw van de Philipsdam. De andere jongen ging het hebben over een schonere binnenvaart door het vervangen van de vervuilende stookolie door nieuwere energie bronnen zoals biodiesel en waterstof. Leuk dat ook jongere mensen zo met ons milieu en de natuur bezig zijn.

 

Ik had ook een leuk gesprek met een vogelaar uit Drenthe die hier speciaal voor watervogels kwam want die ziet hij nauwelijks in de bossen rond zijn dorp. Natuurlijk vertelde hij trots over de broedparen van kraanvogels in het veen rond Veenhuizen maar ook over de felle protesten van de bevolking tegen de windmolenplannen in zijn provincie waar alleen een paar boeren veel aan zullen verdienen. Ik vroeg of hij tegen de vermindering van de aardgasproductie in Groningen was maar hij was er juist voor om nog sneller stoppen en toen ik vroeg welke energiebron dan zijn voorkeur had kwam hij met zonnepanelen. Toen ik vertelde dat dan 10% van de bossen bij hem in de buurt gekapt moesten worden om plaats te maken voor honderdduizenden panelen begon hij te twijfelen en koos hij voor kernenergie. Ik antwoordde dat ik daaruit begreep dat hij geen kinderen had en dat was inderdaad zo.

 

Leuk was ook het gesprek met een jongen uit Canada wiens grootouders destijds vanuit Nederland naar Canada waren geëmigreerd en nu was hij op familiebezoek in ons land. Hij had een stuk meegevaren met een oom op een binnenvaartschip vanuit Duitsland op weg naar Vlissingen en was zojuist bij de Krammersluizen van boord gegaan en zou straks door een nicht uit Tholen hier onderaan de toren worden opgepikt om een rondleiding over de Deltawerken te krijgen. Gek maar ook interessant dat voor veel mensen hun familiegeschiedenis zo’n grote rol blijft spelen en dat er steeds meer boeken over verschijnen.

 

Er was een nieuwe portier en ik maakte een praatje met haar. Ze was uitgeleend en werkt normaal met veel plezier bij de Oosterscheldekering  maar genoot nu hier van al die verschillende nationaliteiten die hier werkzaam zijn en meestal veel beleefder zijn dan onze landgenoten.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder