Vanaf de uitkijktoren #56

Deze week stond voor mij in het teken van de koninklijke stoet die dinsdag 16 oktober over de Philipsdam dus onder de uitkijktoren door reed. Ik had een tip gekregen en was natuurlijk paraat om daar een foto van te maken. De eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat de koning en de koningin niet in het busje zaten want zij voeren met de commissaris van de koning met een politieboot van Bruinisse naar St.Philipsland om daar te worden ontvangen door de oud-voorzitster van het Krammerproject die nu burgemeester van Tholen is. De rest van het gezelschap zat wel in de stoet die ik fotografeert heb.  Ik ben nog even wezen zwaaien toen ze naar St. Annaland reden en sprak daar heel wat families die een glimp van het gezelschap wilden opvangen. Ze verwachtten een open auto met een zwaaiende vorst en vorstin en wilden niet geloven dat na het passeren van auto’s van de bewaking en twee geblindeerde busjes het echt voorbij was. Ik hoorde later dat het voor een deel van hen toch een zeer geslaagde dag geweest is want in Tholen was genoeg ruimte om de koning en zijn gemalin te zien.

 

Ook heb ik afscheid genomen van een werknemer van het project die mij het afgelopen jaar vele hele mooie foto’s heeft gestuurd vanaf plaatsen waar ik niet mag komen. Men wordt geacht tijdens het werk niet te fotograferen maar ik heb op vele mobieltjes van werknemers prachtige foto’s gezien maar mag die helaas hier niet publiceren. Omdat ik op het laatste filmpje van de site wel opnames vanuit een molen gezien heb stuur ik nu toch wat foto’s vanuit de hoogte in en wacht maar af of ze geplaatst mogen worden.

 

Het was deze week herfstvakantie in het Zuiden en daarom trof ik hele gezinnen op de toren. Een gezin uit Eersel bij Eindhoven maakte een tripje naar Den Briel met voor iedereen een stop. De vader wilde naar het Quackjeswater voor de lepelaars die volgens mij al  naar het Zuiden zijn vertrokken, de zoon wilde naar Den Briel vanwege de Watergeuzen uit de geschiedenis, de dochter naar de zeehondjes in Stellendam en de moeder had de uitkijktoren hier uitgekozen. Ze werkt bij Rijkswaterstaat en heeft meegewerkt aan het Kierbesluit maar ook aan plannen rond de Krammer en de nieuwe zoet-zout water scheiding in de sluizen. Ze waren erg geïnteresseerd in dit Windpark en vooral dat het voorkomt uit particulier initiatief van een deel van de bevolking. Zij hebben vooral last van vliegtuiglawaai van vliegveld Eindhoven dat wat onregelmatiger is dan het geluid van windmolens.

 

Een verkoper van een agrarische zaadhandel uit Vianen komt hier ongeveer vier keer per jaar op de toren kijken naar de vorderingen van de molenbouw. Hij komt veel bij kwekers met grote kassencomplexen die ook erg bezig zijn te verduurzamen maar volgens hem is er nog geen ideale oplossing voor iedereen en is het totaal niet erg als er verschillende mogelijkheden naast elkaar komen. De een kiest voor aardwarmte en de ander voor warmtewisselaars, biogas of zonnepanelen en mogelijk straks ook waterstofgas. De stuw in de Lek bij Hagestein waar hij vanuit zijn huis op kijkt produceert sinds kort weer stroom na een langdurige uitval door een moeilijk te vervangen onderdeel en hij ziet ook mogelijkheden in de Oosterschelde kering. Hij geniet er vooral erg van dat zoveel mensen, zowel jong als oud bezig zijn met duurzaamheid en dat er geen hevige strijd heerst zoals destijds bij voor- en tegenstanders van kernenergie. Zelfs Trump schijnt deze week even te beseffen dat de mens een rol speelt bij de opwarming van de aarde en daarmee ernstige stormen veroorzaakt.

 

Een erg belezen bezoeker was afgelopen week naar de Buch-Messe in Frankfurt geweest en zag daar dat er ook steeds meer schrijvers aandacht krijgen voor de leefbaarheid op onze planeet. In zijn ogen is wat meer aandacht voor het milieubeleid erg nuttig maar zullen we ook aan de kloof tussen arm en rijk moeten gaan werken want grote verschillen in rijkdom wakkert spanningen in de wereld aan en vormen daarmee ook een grote dreiging.

 

De portier uit Brabant was deze week met zijn gezin naar een outdoor kamp in de Ardennen waar de kinderen konden fietsen, kanoën en abseilen, hij lekker vissen in de Ourthe en zijn vrouw tot rust komen in een saunacomplex.

 

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder