Vanaf de uitkijktoren #51

Het was voor mij een week met veel aandacht voor duurzaamheid. Ik sprak met verschillende bezoekers over de noodzaak om de opwarming van de aarde af te remmen want we zien er nu al steeds meer rampen door ontstaan. Een Hollandse man bezocht de uitkijktoren met zijn Filipijnse vrouw en ze vertelde over de enorme orkaan die nu over haar geboorteland raast met niet alleen windstoten van 300 km/uur maar ook vloedgolven en enorme wateroverlast. Er kwamen wel vaker, net als aan de oostkust van de VS, orkanen voor maar ze worden volgens deskundigen steeds heviger door de klimaatveranderingen.

 

Een bezoeker ziet de noodzaak van verduurzamen wel in maar denkt dat we het eerst moeten zoeken in schonere auto’s, boten en vliegtuigen, verminderen van de zeer vervuilende veestapel en energiebesparing en niet meteen onze woonomgeving volbouwen met molens. Ik gaf hem voor het eerste deel van zijn verhaal volledig gelijk maar vroeg hem vervolgens op welke manier hij groene energie wilde opwekken. Hij kwam aan met het oude plan voor de Markerwaard waarbij volgens mij ook molens nodig waren, met de getijdencentrale die in de Brouwersdam komt en aardwarmte met geotechniek. Mooi gedacht maar nu nog niet echt in bedrijf en gevaar voor aardbevingen waardoor nu projecten in Groningen en rond Venlo zijn stilgezet.

 

Een andere bezoeker kwam kijken of de drijvende zonnepanelen al in het grote bekken van het sluizencomplex Krammer liggen maar dat is nog lang niet zover. Hij dacht eerst dat al die drijvende blauwe tonnen van de mosselkwekerijen ook voor het opwekken van energie waren maar daar moest ik hem in teleurstellen. Ik vertelde over de meer dan 300000 zonnepanelen die nu op drie locaties op Goeree-Overflakkee worden aangelegd en die een enorme gebied aan de landbouw onttrekken. Ik vroeg hem of hij 30 voetbalvelden panelen mooier vond dan één windmolen en daar moest hij lang over denken. Hij begreep best de bezwaren van omwonenden van windmolens maar ook van zonnevelden en was blij dat de gemeente even geen nieuwe zonneparken toestaat. Als de zonneparken klaar zijn kunnen bijna alle huishoudens van het eiland op zonne-energie over en zullen we de stroom uit windmolens vooral exporteren.

 

Maandag bezocht ik in Stad aan ’t Haringvliet een avond van het verduurzamingsproject Energieke Regio Goeree-Overflakkee waar de plaatselijke ondernemers werden voorgelicht over de energietransitie van het dorp en de verschillende vormen van hulp en advies bij het verduurzamen van hun bedrijf. Er was best veel belangstelling en er werd veel informatie uitgewisseld en voor mij werd het duidelijk dat er meerdere wegen zijn om de doelstellingen van Parijs te halen maar dat samen werken en deskundige hulp vragen onontbeerlijk is. De sfeer en kleinschaligheid van het dorp leent zich in mijn ogen goed om voorop te lopen met vernieuwingen.

 

Natuurlijk kwamen er deze week ook heel wat mensen op de uitkijktoren om naar de vorderingen van de molenbouw te kijken. Molen 9 is nu al op hoogte en die kraan gaat straks voor zijn laatste klus hier naar molen 8. Molen 24 is nu ook klaar en de kraan wordt al weer afgebroken en gaat voor zijn laatste klus naar molen 23. Bij molen 25 is de gele kraan opgebouwd en worden al segmenten gehesen en daarna kan de kraan naar 26 en is het bouwen van de molens klaar. Minder opvallend maar wel degelijk spectaculair is het herstel van de natuur rond de bouwplaatsen. Hekken worden afgevoerd, “lego-stenen” opgeruimd en verharde terreinen weer in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Als laatste zullen de lantaarnpalen weer recht gezet worden.

 

Donderdag bezocht ik de voorlichtingsbijeenkomst voor de Gemeenteraad waar onder meer de energieplannen van de gemeente werden toegelicht. De gemeente wil voorop lopen met duurzaamheid en meewerken aan tal van projecten zoals de pilot met waterstof in Stad aan ’t Haringvliet. Er werd verteld over de accu die bij nieuwe molens in de van Brienenpolder komt en over een waterstoffabriek omdat zelfs het voor 75 miljoen vernieuwde elektriciteitsnet op het eiland ontoereikend is voor full-electric. Biogas zal maar 5% van het eiland gas kunnen leveren.

 

Natuurlijk sprak ik ook weer met een portier over wat hij gaat doen als straks zijn werk er hier op zit. Hij is bezig met werk bij Dow in Terneuzen en zal dan dagelijks door de tunnel naar Zeeuws Vlaanderen moeten maar daar zijn minder files dan in de Randstad.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder