Vanaf de uitkijktoren #26

De ledenvergadering van coöperatie Deltawind is goed verlopen en de leden steunden het bestuur en de directie in hun beleid om verder te kijken dan alleen naar windenergie. Er worden verschillende mogelijkheden uitgewerkt en daar moet de ledenvergadering van mei dan over  beslissen. Ik sprak een lid die wat verdrietig was dat alles zo groot gegroeid is en dat de leden wat op afstand zijn komen staan. Vroeger was het jouw coöperatie en dacht je met elkaar over de toekomst en nu is er een PR-bureau die zonder overleg met de leden het geliefde logo vervangt en wordt er een functionaris aangesteld voor zaken waarover vroeger de leden gingen. Een ander lid was bang dat als het lidmaatschap straks gratis zou worden er vooral tegenstanders van windmolens lid worden om in de ledenvergadering het roer om te gooien. We moeten het afwachten.

 

Op de toren had ik een gesprek met een bezoeker die het een en ander over nieuwe energiebronnen gelezen had in het blad “Wetenschap in Beeld”. Niet alleen 15 MW molens van enorme afmetingen op zee, maar ook waterstofcentrales, kernenergie zonder uranium maar met Thorium , getijde-centrales . Ook stoepen in grote steden als tredmolens en zonnedakpannen die vriendelijker staan dan die grote molens en oude zonnevelden. Ook aardwarmte zou een mogelijkheid hier zijn. Alles moet nog verder uitgezocht en kan nu nog niet worden toegepast. Vanavond hebben we weer een transitiebijeenkomst in ons dorp Stad aan ’t Haringvliet dat als pilot wil functioneren bij het van het aardgas af gaan. Ik ben benieuwd of we al wat concreter  kunnen worden want het gaat nu echt leven op het dorp.

 

Op 17 maart had het gesneeuwd en zijn we even op de site wezen kijken voor wat foto’s. Molen 2 heeft al twee wieken, molen 10 heeft zijn complete gondel, molen 5 is op hoogte en molen 16 en 28 schieten ook al omhoog. Helaas vanwege de ijzige wind geen mensen op de toren voor een praatje en zelfs de portiers hielden liever hun ramen maar heel even open toen ik het terrein op ging. Door de harde wind sloegen de golven van de Krammer op de oevers en vormden een ijslaag op de rietstengels. Een prachtgezicht als daar een zonnestraaltje door heen schijnt. Ik maakte veel foto’s maar die horen niet op dit blog en staan op mijn andere blog “dagboekkooikertje” dat via een link van Stadsweb gemakkelijk te vinden is.

 

Dit weekend bekeek ik mijn foto’s van vorig jaar en zag dat de eerste kraan voor de bouw van de molens pas rond augustus werd opgebouwd. Er is dus enorm veel gebeurd in het afgelopen half jaar en in mijn ogen steeds in een hoger tempo want molen 16 gaat nu wel heel erg snel als je het vergelijkt met molen 13 die als eerste klaar was. Toen was alles nieuw en zat ik dagen te wachten tot er iets gehesen werd maar had daardoor wel tijd om met al die bouwers uit diverse landen te praten over hun motieven en idealen. Ik leer de er veel van en vond het erg boeiend. Nu sta ik wat meer op afstand en houd alle locaties in de gaten en heb minder contact met het “werkvolk” maar meer met de toeschouwers en toevallige passanten. Heel anders maar ook interessant.

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder