Vanaf de uitkijktoren #32

Wat kunnen kinderen toch slimme vragen stellen. Een jongetje van elf jaar die met zijn opa de toren opgeklommen was en zag hoe er een wiek  gehesen werd, wilde van mij weten hoe de hijskabel los gemaakt wordt als de wiek boven en vastgeschroefd is. Hij had geen mannetje over de wiek zien lopen en toch zat de hijskabel opeens los en ging de takel naar beneden om een hijsbakje op te pikken met twee mannen die de wiek verder afwerkten. Ik wist het antwoord niet, maar vroeg het even aan de kraanmachinist van ons dorp. Hij vertelde dat de wiek altijd horizontaal wordt gehesen  met twee kettingen die aan de binnenkant van de wiek worden vastgemaakt met een pin. Is de wiek boven en vastgeschroefd dan loopt een mannetje door de binnenkant van de wiek en maakt de pinnen los en dan kan de kraan de kettingen omhoog hijsen en vervolgens naar beneden laten zakken en los laten maken en dan gaat inderdaad een hijsbakje (natuurlijk geheel volgens de regels die ik op mijn VCA examen moest ophoesten) met twee man naar boven om de wiek verder af te werken.

 

Een andere bezoeker vroeg zich af waarom de blauwe mobiele kraan (TC 2800-1) na het opleveren van molen 5 plotseling verdwenen was. Komt dit door het broedseizoen waardoor er rustig aan gedaan moet worden, is het geld  voor de huur op of kunnen de andere vijf kranen het nu gemakkelijk aan? Ik heb het nagevraagd en we redden het momenteel best met vijf kranen en de kraan was nodig om in Frankrijk een turbine te plaatsen.

 

Van een drammer die ik vaker op de toren ontmoet, krijg ik steeds de vraag wanneer er nu eens met molen 15 begonnen wordt want dat is nog de enige molen die aan de Krammer kant gebouwd moet worden. Ik kon hem vertellen dat de omgeving van molen 15 nu stevig gemaakt is en de bouw een keer zal beginnen. De mobiele kraan van molen 28 is verplaatst naar molen 27 en wordt daar opgebouwd en dat hebben we op de foto gezet. Altijd weer bijzonder hoe je met een handdruk ontvangen wordt en je uitleg krijgt.

 

Afgelopen week hebben we wel drie stel wielrenners op de toren mogen ontvangen. Ik blijf me verbazen hoe oude mannetjes zich nog steeds in die gekke, veel te kleurige shirts en broekjes laten hijsen. Ik was onlangs met mijn kleinzoon bij Hopman, de fietsen/mountainbike specialist in Bergen op Zoom en zag de meest verschillende soorten mensen  en kleding in en uit paskamertjes komen toen ik stond te wachten hoe de kleinzoon zich liet voorlichten door het zeer deskundige personeel.

 

Ik vroeg de wielrenners standaard of ze de zeearend en de lepelaarskolonie al gezien hadden, maar wielrenners hebben geen tijd om om zich heen te kijken en zijn geheel geconcentreerd op de weg voor hen. Dat is wel nodig ook als je ziet welke snelheden ze kunnen behalen. Moeten we het snel- en langzaamverkeer op het fietspad niet een keer gaan scheiden om ongelukken te voorkomen.

 

Het enige spannende was deze week het hijsen van twee onderdelen van de gondel van de molen 1. De kop en de wieken verwacht ik komende week pas.

 

Met de portier hadden we het over Pinkpop dat niet met Pinksteren maar later in Zuid-Limburg wordt georganiseerd. Hij ging er met vrienden voor de derde keer naar toe en had steeds, ondanks het slechte weer,  enorm genoten. Ik vertelde dat ik op de kleinkinderen mag passen omdat mijn kinderen er naar toe gaan.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder