Vanaf de uitkijktoren #64

Onder het kerstdiner met kinderen en kleinkinderen wordt onder meer het afgelopen jaar geëvalueerd en komen tal van mooie en minder mooie momenten weer voor het voetlicht. We hadden niets te klagen in deze wereld vol gevaren, nepnieuws en uitvergrotingen van verschillen terwijl het grootste deel van de wereldbevolking toch vredelievend is en veel idealen deelt. Wat is het dan mooi dat je als opa met al je kleinkinderen de uitkijktoren van de Krammer kunt beklimmen en hen te tonen wat er hier het afgelopen jaar vol enthousiasme door erg betrokken medewerkers uit diverse landen gebouwd is. Ik besefte dat er vorig jaar nog geen enkele molen aan de overkant van de weg over de sluizen stond en dat molen 4 net klaar was en molen 28 pas enkele segmenten hoog. Dit enorme werk is niet alleen belangrijk voor schonere energie maar ook om te laten zien wat een coöperatie van idealisten in de energietransitie kan betekenen. Onlangs was ik in Bussum bij het evenement HIER opgewekt waar meer dan 400 energiecoöperatie aanwezig waren met mooie voorbeelden hoe je ook de minima bij de transitie kunt betrekken want zij zijn momenteel de dupe van het verhogen van de gasprijs om de subsidies aan duurzame projecten te bekostigen. De afgelopen weken werd er in de pers vol lof gesproken over hoe een grote energiemaatschappij de boeren de helpende hand toesteekt door hun asbestdaken gratis te verruilen voor daken met zonnepanelen in ruil voor twintig jaar de stroom van dat dak. Lijkt natuurlijk prachtig maar wie gaat hier goed aan verdienen en de subsidies opstrijken en moet de boer blij zijn dat hij over 20 jaar die bijna versleten zonnepanelen gratis krijgt? Misschien is het verwijderen en afvoeren van die panelen dan wel duurder dan het verwijderen van het asbest maar dat mag ik niet zeggen want ik ben niet deskundig en alleen wat wantrouwend als grote maatschappijen met prachtige voorstellen komen en vraag me dan af of een coöperatie van omwonenden dat trucje niet ook moet kunnen.

 

Nu het indrukwekkende bouwen van de molens klaar is krijg ik meer aandacht voor al die andere werkzaamheden die nodig zijn om dit windpark tot een succes te maken. Ik denk daarbij aan de directie en hun medewerkers maar ook aan de talrijke onderaannemers die steeds op tijd klaar staan met kranen, brandstof, rijplaten, afzethekken, kabelsleggen, vervoer begeleiden en natuurlijk voor de funderingen zorgden. Nu is de opruimploeg erg actief en komt er langzaam weer meer natuur terug tussen de molens en ben ik verrast door de reeën die de molens totaal niet schuwen. Ik blijf vragen krijgen over de scheve lantarenpalen maar dan  vertel ik dat ik verwacht dat ze binnenkort allemaal weer recht staan als al het grote materiaal het terrein verlaten heeft.

 

Als je ziet hoeveel stukgeslagen oesters er op de dammen liggen dan besef je dat de meeste vogels geen last hebben van de molens. Ik zoek steeds naar slachtoffers van de wieken maar heb ze nog niet gevonden maar mogelijk worden ze ’s morgens vroeg al opgeruimd bij een controlerondje. Naast de meeuwen zijn de scholeksters en wulpen ook veel aanwezig op de site en de ganzen wisselen erg al gelang het seizoen. In het voorjaar wandelen ze met soms wel 18 jongen over de weg en storen zich dan aan niemand. In het water naast de gewone eenden heel veel meerkoeten. Op land steeds meer fazanten.

 

Nu het vakantie is zie je meer gezinnen warm aangekleed naar de vogelhut gaan maar ook gewoon rondwandelen en reeën spotten. Niet iedereen beklimt de toren omdat de wind bovenop vrij spel heeft. Een vraag die vooral kinderen vaak stellen is waarom de ene molen wel licht in top heeft en de andere niet. Ik leg dan uit dat er veel mensen last hebben van vooral de rode knipperlichten als het donker is en dat we moeten kiezen tussen wettelijke eisen en verzoeken van omwonenden. Mogelijk worden de regels veranderd met hoeft het licht alleen aan als de radar een vliegtuig signaleert. Voorlopig branden er nog lampen op molen 1, 4, 5, 7, 8, 10, 19, 21, 24, 26, 28 en 35.

 

Ik mis de praatjes met de portiers en wens iedereen een goede jaarwisseling.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder