Vanaf de uitkijktoren #47

Het aanhoudende mooie weer lokt veel toeristen om de uitkijktoren te beklimmen en te genieten van de prachtige omgeving en daarom spreken we nu ook andere mensen dan natuurfreaks, windmolenfanaten en kranenliefhebbers. Zo spraken we vier jongens die met hun scooters vanaf hun woonplaats op het in hun ogen saaie Tholen op weg waren om te gaan kamperen in Renesse. Daar komt veel jeugd uit alle windstreken en er is van alles te beleven. Ze hadden er echt zin in en renden even de 170 treden van de uitkijktoren op om wat energie kwijt te raken. Ze zwaaiden enthousiast toen ik vertrok. (zie foto)

 

Er kwam een man met een wat jongere vrouw naar boven die mij vriendelijk groette en meteen over de windmolens begon te praten. Hij vertelde uitgebreid over zijn kennis over groene energie en plotseling herinnerde ik hem weer. Hij kwam uit Kalmhout en ik had hem in het voorjaar hier op de toren gesproken over frituurvet en biogas en zijn vrouw die niets van zijn fanatisme over het milieu moest hebben. Ik vroeg aan de vrouw of ze opeens bekeerd was omdat ze nu met hem mee kwam maar ze begreep mijn vraag niet en de man legde uit dat dit niet zijn vrouw maar een vriendin was. Hij zat veel op datingsites en nam vrouwen meestal mee naar plekjes waar zijn vrouw nooit zou komen en deze uitkijktoren is zo’n plek. Ik begreep de hint en liet ze alleen op de toren achter.

 

Op een morgen kwam ik bij de toren en stonden er onderaan de trap wel acht racefietsen en twee keer zoveel schoenen met van die rare zolen waarmee je in je pedalen kunt klikken. Handig op de fiets maar reuze vervelend om mee trappen te lopen en daarom hadden ze hun schoenen uitgedaan en leek de toren wel een moskee met al die schoenen op de stoep. Ik ging snel naar boven om een praatje met de pedaleurs aan te knopen. Ze kwamen uit België en maakten een tripje door Nederland en vroegen mij of ik een leuke route wist van rond de 150 km. Zelf hadden ze bedacht om eerst naar Oude-Tonge te rijden en dan via Ouddorp over de Brouwersdam en Neeltje Jans richting Vlissingen om daar de pont te nemen naar Zeeuws Vlaanderen en dan weer naar huis. Ik vond het een prima keus maar gaf als alternatief om 11 uur het pontje vanaf Stad aan ‘t Haringvliet naar Nieuwendijk te nemen en dan door de Hoeksewaard langs ’s Gravendeel via de Moerdijkbrug Brabant in te gaan richting Antwerpen. Ze kozen toch voor hun eigen route en hadden tot mijn teleurstelling weinig interesse in schone energie en windmolencoöperaties.

 

Ik sprak nog met een werknemer van GMB die vertelde dat ze bijna klaar zijn met hun werk voor de fundering van de windmolens. Er was net bij molen 26 beton gestort en nu waren ze aan het opruimen. Hij vond het een leuke en uitdagende klus geweest en vertelde hoe zijn twee zoontjes via de website van de Krammer het bouwproces gevolgd hadden en wat teleurgesteld waren dat de bouwers van de molens meer aandacht kregen dan de werkers op en aan de grond. Hij vond mijn blog ook wat te veel op de masten gericht en daarom vandaag op de laatste foto een GMB-container.

 

Tot slot weer een praatje met een portier die net terug was van een visvakantie met zijn gehele schoonfamilie aan de Ourthe in de Ardennen. Ze doen dat al jaren en staan met tenten en caravans op een rustige camping aan de oever van het riviertje. De vrouwen praten, shoppen, zonnen en koken, de kinderen spelen in het water, maken kano-tochtjes , fietsen wat en doen aan abseilen bij een klimclub in de buurt en de mannen vissen op forel, praten wat of turen naar hun dobber en zorgen dat ze om vijf uur weer op de camping zijn voor het gezamenlijk een biertje drinken en dan lekker barbecueën.

 

Vanwege de wind kon er niet veel gehesen worden.

 

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder