Vanaf de uitkijktoren #53

Deze week heb ik de molens eerst weer eens van alle kanten bekeken voor ik de toren op klom om met toeschouwers te praten. Ik bekeek het Krammer Windpark vanuit Herkingen, vanaf de sluis van Oude Tonge en vanaf St. Philipsland en het blijft van alle kanten indrukwekkend en een verrassend aspect in verder een natuurrijk landschap met water met boten en mosselkwekerijen, erg verschillende vormen natuurschoon en boeiende landbouw gebieden en overal  vogels van diverse pluimage.

 

Ik sprak deze week uitvoerig met een bezoeker van de toren over de moeilijke keuzes waarvoor  mensen nu staan met de energietransitie. Er is niet één oplossing voor iedereen maar het moet maatwerk zijn en door de vele verschillende adviezen zien mensen door de bomen het bos niet meer en wachten dan maar af. Isoleren kan nooit kwaad maar wegen de kosten op tegen de voordelen. Iedereen roept over samen inkopen maar dan moet je er wel zeker van zijn dat die warmtewisselaar voor jou de oplossing is. Er zijn te veel folders, subsidies, aanbiedingen en adviezen die elkaar vaak in de weg staan. Toch moeten we een keer besluiten nemen en daarom krijg ik volgende maand een door de gemeente gratis aangeboden adviseur op bezoek die met mij het huis gaat doorlopen en ook rekening houdt met mijn manier van leven. Moet je veel geld stoppen is een dakisolatie als je slechts enkele keren per jaar op je enorme zolder van 12 x 12 meter komt en je de verdieping er onder ook nauwelijks verwarmd omdat je er alleen slaapt en tevreden bent met een warm bed en geen behoefte hebt aan een warme slaapkamer, gang en WC? Ik heb nu  nog geen centrale verwarming maar  tien gevelkachels die ik aan doe als ik in de ruimte kom en daarom gebruik ik heel weinig gas en heb het toch altijd binnen drie minuten lekker warm. Maar het aardgas verdwijnt en als we op waterstof overgaan moet je wel één centrale verwarmingsketel nemen en gaan mijn kosten enorm omhoog. Veel mensen raden fors isoleren in oude huizen af omdat zo’n huis een beetje moet tochten om niet weg te rotten. Ik liet een oude vloer van honderd jaar vervangen en nam een nieuwe goed geïsoleerde vloer en die was binnen tien jaar verrot en moest er weer uit. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Helaas hoorden we deze week dat de 5 miljoen subsidie voor het waterstof in ons dorp is afgewezen.

 

Een andere bezoeker maakte zich zorgen over de kloof tussen arm en rijk die door de transitie steeds groter wordt. Ik schreef daar al eens over maar deze bezoeker was vooral boos over het subsidiëren van zaken die voor de gewone man onbetaalbaar zijn. Rijke mensen rijden met hulp van belastingbetalers voordelig in elektrische auto’s, isoleren hun huizen en kopen zonnepanelen uit subsidiepotjes en slaan zich op hun borst omdat ze meewerken aan de klimaatdoelen van Parijs maar vragen zich niet af wat ze met hun cruises en vliegreizen  de wereld vervuilen. Ik vind dat wat kort door de bocht maar begrijp best de onvrede die er bij sommige mensen die het niet breed hebben, leeft. Boeren krijgen met wat molens op hun grond een enorm bedrag per jaar en laten nu ook hun schuren vol leggen met zonnepanelen en zien dan na drie, vier jaar hun vermogen weer vermeerderen.  Gek dat er wel met het vingertje naar boeren wordt gewezen als die wat meer gaan verdienen maar dat voetballers , internetbedrijven, popsterren en tennishelden geheel buiten schot blijven.

 

Woensdag trof ik op de toren een echtpaar uit Waddinxveen dat de molens hier zo mooi in evenwicht met de omgeving vonden staan. Samen met de sluizen, het water en het vele groen was het in hun ogen een bont plaatje waar ze enorm van genoten. Ik beloofde hun boodschap over te brengen aan de twee coöperaties.

 

Ook trof ik woensdag een lid van Deltawind op de toren die frequent even de 9 kilometer vanaf Oude Tonge naar de toren loopt, daar geniet van de vorderingen en het enorme uitzicht en dan weer rustig dezelfde afstand terug loopt. Hij doet dit als revalidatie na een hartinfarct en voelt zijn conditie steeds verder verbeteren. Hij was goed op de hoogte van alle plannen van Deltawind en vindt de opslag van energie nog steeds een groot probleem en hoopt op minder en efficiënter gebruik.

 

De visfanaat onder de portiers neemt met de komst van het gure herfstweer tijdelijk wat afstand van zijn hobby en richt ze ’s winters meer op het biljarten in het plaatselijke café dat een grote rol speelt in de sociale cohesie in zijn wijk.

 

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder