Vanaf de uitkijktoren #60

Het is met die oostenwind best koud op de uitkijktoren maar toch tref je er nog bezoekers die best een praatje willen maken. Zo trof ik een man uit de Hoekse Waard  die een fel tegenstander is van de molens die nu langs het Spui gebouwd worden. Ook hij kwam met het argument van horizonvervuiling en dat vond ik erg bijzonder voor iemand die zijn hele leven vanuit zijn huis op Rijnmond kijkt met hoge schoorstenen en kraakinstallaties die continue troep de lucht in blazen. Is een windmolen dan niet juist een symbool van duurzaamheid tussen al die chemische troep? Hij begreep mijn vraag maar Rijnmond was er altijd al en ligt aan de overzijde van de Maas en zorgt voor werkgelegenheid en onze economie en deze molens komen in de groene Hoekse Waard die rust en ruimte moet uitstralen en hadden ook op de Tweede Maasvlakte gebouwd kunnen worden. Windpark Krammer was in zijn ogen een voorbeeld van hoe je zonder het karakter van de eilanden er om heen aan te tasten toch aan de windopdracht van de overheid kunt voldoen. Ik vroeg of hij voorstander was van schone energie en daarvoor wel iets over had. Natuurlijk was hij het daar mee eens maar wat is schoon? Hij keek om zich heen naar de 34 molens die nu allemaal klaar of op hoogte zijn en telde 33 betonnen ringen per molen waarbij de onderste twee uit 3 en dan nog 11 uit twee delen bestaan. Het vervoer van die ringen heeft per molen 50 vrachtwagenritjes van Moerdijk naar hier gekost en hoeveel vervuiling heeft dat gegeven? Hij noemde nog een aantal zaken maar gaf ten slotte toch toe dat hij molens noodzakelijk vindt voor de verduurzaming van ons land.

 

Ik trof ook een paar keer mensen die hoopten dat er gehesen zou worden bij molen 8 en molen 23 maar steeds was er te veel wind en lag het werk stil. Ook ik ben een paar keer tevergeefs naar de sluizen gereden maar genoot dan wel  van de derde wiek die zo mooi bij molen 11 klaar lag voor molen 8. De gondel van molen 23 ligt klaar op het terrein dat je vanaf de uitkijktoren goed kunt zien. Een jongen van begin twintig wees me erop dat daar nog twee ringen liggen die niet gebruikt zijn en vroeg zich af wat men daar mee gaat doen. Gaan ze helemaal terug naar de fabriek of gebruiken we ze voor iets anders. Hij adviseerde ze ergens in de bewoonde wereld neer te zetten als plek waar graffitispuiters hun gang kunnen gaan. In Antwerpen had hij een muur gezien waar iedereen op mocht spuiten en het was prachtig en daardoor was er elders minder overlast van die spuiters. Je zou zo’n ring dan om de twee maanden weer wit kunnen schilderen zodat er dan nieuw werk gespoten kan worden. Misschien een idee voor de gemeente Goere-Overflakkee op het plein tussen de scholen en het gemeentehuis of op het Rubensplein?

 

Toch werd er af en toe gehesen en opeens was molen 8 klaar en werd de hijskraan snel afgebroken en op het terrein bij molen 13 tijdelijk gestald. Ook zag ik molen 23 een gondel krijgen en midden in de nacht een eerste wiek en op 27 november overdag de tweede wiek. Op 28 november ging ik kijken of ik een foto van het hijsen van de laatste wiek van dit project kon maken maar het waaide te hard en het contragewicht om de molen in de juiste stand te zetten om de derde wiek te ontvangen lag nog werkeloos onder de molen. De laatste wiek lag nu wel al op een transportwagen maar nog wel op het terrein bij molen 27. Ik maakte veel foto’s.

 

Er staan de laatste tijd best vaak auto’s op het parkeerterrein bij de uitkijktoren en als ik dan enthousiast naar boven loop om met mensen te praten is er niemand en als je dan over de reling kijkt zie je beneden mensen bij de vogelkijkhut lopen.

 

Donderdag 29 november was de ledenvergadering van Deltawind en daar spreek je altijd veel bekenden en enthousiaste mensen. Ik hoorde dat het wel tot 4 december kan duren voor de laatste wiek omhoog gaat omdat het steeds te hard waait. We kregen veel nuttige informatie en hoorden dat de investering van Deltawind in windpark Krammer volgend jaar al bijna dubbel wordt terugverdiend. Het meest blij was ik met een innovatiefonds van 1 miljoen om nieuwe duurzame zaken op te zetten die het eiland ten goede moeten komen.

 

De portier die er nu al vanaf het begin vaak is en met wie ik een band heb, was er deze week na een afwezigheid van weken ook weer en we hadden heel wat bij te praten.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder