Vanaf de uitkijktoren #37

Het toeristenseizoen is duidelijk begonnen want je ziet steeds meer mensen de toren opklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht over niet alleen het Krammerproject maar ook de verdere omgeving. Wat een Hollandse aanblik met al dat water met die boten en dan nog die tientallen molens in alle windrichtingen. Veel mensen kijken verbaasd als ik vertel dat de eerste molen hier pas negen maanden geleden zijn wieken kreeg.

 

Tot onze verrassing was molen 27 al een stuk de hoogte in geschoten. De portier vertelde dat ze bijna dag en nacht door hijsen na de vertraging door een kwikstaartnest in de buurt van de bouwlocatie. Ik vroeg de portier of hij zijn mooie BMW had kunnen betalen met zijn portiersalaris of dat hij er een bijbaantje bij had maar hij vertelde dat de auto al 14 jaar oud was en dus heel betaalbaar was geweest toen hij hem tweedehands kocht.

 

Het servicegebouw is nu uit de steigers en toont zijn mooie houten gevel aan het publiek. We hadden een gesprek met de portier over de twee vlaggenstokken aan het gebouw. Welke vlaggen zouden er komen hangen? De portier dacht aan de Nederlandse en de Zeeuwse vlag maar ik gok op een windpark Krammervlag naast de Nederlandse vlag. We vroegen het ook een medewerker die zich kwam melden en die gokt op de Zeeuwind- samen met de Deltawindvlag.

 

Een jongetje uit Duitsland vroeg me waarom alle lantaarnpalen hier zo achterover hangen en ik legde hem uit dat dit hier tijdelijk is omdat er groot materieel over de smalle weggetjes naar de molens moet. Maar de molens 32 t/m 35 zijn toch allang klaar en dan kunnen de lantaarnpalen toch weer recht gezet worden? Ik antwoordde dat dit waarschijnlijk pas gebeurt als molen 15 klaar is want dan zijn alle molens aan de krammerkant klaar.

 

Zondagmorgen vroeg trof ik een verlopen jongen op de toren met jogging broek met het kruis tussen de knieën, een baseballpet omgekeerd op zijn lange haar en nerveus trekkend aan een jointje. Hij was opgefokt na een ruzie in het uitgaanscircuit in Bergen op Zoom en naar deze afgelegen plek gevlucht en durfde niet naar huis omdat hij bang was daar opgewacht te worden. Hij had zijn auto bijna verborgen in de hoek van de parkeerplaats gezet en tuurde angstig de wegen beneden af. Ik gaf hem wat geld voor een ontbijt in het Grevelingenrestaurant en adviseerde hem eerst aan het eind van de Grevelingendam ergens in het bos te gaan slapen. Ja, dat wilde hij wel maar het is daar toch betaald parkeren? Hij had gelijk een dus kreeg hij wat euromunten extra. En nu maar hopen dat het goed komt.

 

Molen 15, 17 en 27 zijn nu op hoogte en molen 21 schiet lekker op.

Op zondag was er ook een echtpaar uit Renesse. Ze vertelden dat ze dol op kunst zijn en onlangs de Kunstkijk op Goeree bezochten en nu op weg waren naar Dordrecht omdat daar vandaag open atelier dag is. Volgende week Kunstschouw op Schouwen en daar verheugden ze zich erg op. Ik vroeg at ze dan zo vroeg op de uitkijktoren deden. Ze hadden gehoord van het zeearend nest en konden het niet vinden en speurde nu vanaf de toren of ze die “vliegende deuren” ergens zagen vliegen. Ik heb ze uitgelegd dat het nest door de groene takken nauwelijks meer zichtbaar is. Gelukkig riep er een koekoek en kon ik hen naar de zilverreigers en lepelaars verwijzen.

Er was alleen een portier bij de ingang bij molen 27 en die dacht het vandaag niet druk te krijgen en verheugde zich op het nieuwe boek van Hendrik Groen dat hij gisteren gekocht had. Dit keer niet over een bejaardenhuis maar volgens de recensie wel boeiend en verrassend.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder