Vanaf de uitkijktoren #33

Vanwege het feit dat enkele foto’s niet voor publicatie geschikt bevonden werden, was er vorige week slechts één foto bij mijn blog. Daarom vandaag wat extra’s. Toen ik vanmorgen naar het windpark reed zag ik dat er twaalf molens fier aan het draaien waren en daar maakte ik een filmpje van.

 

Vanwege het prachtige weer was het drukker dan normaal rond de toren. Natuurlijk vroege vogelspotters bij de vogelkijkhut  die er al vanaf vijf uur waren omdat dan het concert van vogelgeluiden al begint maar wij kwamen pas om 7 uur en toe zat er een man van middelbare leeftijd boven te ontbijten. Hij had een grote rugzak bij zich want hij was bezig van Den Helder naar de kathedraal van Oudenbosch te lopen en had clandestien aan het Grevelingenmeer geslapen. Hij bleek een marineman die een rol had gespeeld bij het bestrijden van de piraterij voor de kust van Somalië en had er behoefte aan af en toe even alleen met zichzelf te zijn. De meeste mensen lopen dan naar Compostella in Portugal maar hij bleef , mede vanwege het milieu, liever in eigen land. Hij had gelezen over de veranderingen van de Krammersluizen waarbij de huidige zoet/zoutscheiding met wegpompen vervangen moet worden met een belletjesgordijn. Hij kon zich er niets bij voorstellen en wilde een keer naar Zierikzee waar het plan ter inzage ligt. Ik wees hem erop dat er ook op internet informatie te vinden is. Ik vroeg hem naar zijn keuze voor de kathedraal van Oudenbosch en toen vertelde hij dat hij vroeger op school had geleerd dat schrijver Bertus  Aafjes een voetreis naar Rome had gemaakt en die reis in een lang gedicht had beschreven. Nu heeft Oudenbosch een kopie van de St. Pieter uit Rome en daarom leek het hem leuk naar deze kerk te lopen. Ik vroeg hem of hij ook van plan was er een gedicht over te schrijven en dat bleek het geval en hij las me een stukje voor over het windpark en de duurzaamheid van dit plan.

 

Ik liet hem verder met rust en ging naar het zee-arendsnest kijken en trof daar een groepje natuurfreaks met enorme verrekijkers die helaas weinig spectaculairs zagen want er waren geen vliegbewegingen en het ontluikend groen onttrekt het nest steeds verder aan nieuwsgierige blikken. Ik wees hen op de lepelaarskolonie waar het altijd erg gezellig lijkt als je het gekwetter hoort. Iemand vertelde dat zo’n kolonie altijd veel roofzuchtige meeuwen trekt die op een maaltijd ei gebrand zijn.

 

Toen de wandelaar  met frisse tred voorbij gekomen was ging ik terug naar de toren en trof daar een Pools echtpaar dat hier jaarlijks een paar maanden seizoensarbeid komt doen en dan zondags altijd samen iets ondernemen om even uit de groepsaccommodatie weg te zijn. Ze hadden picknickspullen in de auto om straks aan het Grevelingenmeer te gaan ontbijten maar kwamen vaak eerst hier even op de toren om het bouwproces te volgen. Ik kon hen vertellen dat molen 1 nu klaar is en er aan molen 27 volgende week gewerkt gaat worden want de kraan ligt al klaar. Molen 11 heeft al één wiek en zal volgende week wel af komen en molen 18 is ook al een eind.

 

Voor het thuisfront maakte ik een serie foto’s van de bouwlocaties waar nog geen betonringen geplaatst zijn. Bij molen 15 kon ik vanwege de zondagsluiting niet dichtbij komen. Volgende week ga ik proberen wat dichterbij de bouwlocaties te komen want alleen torens in opbouw te fotograferen wordt wat saai, ook voor de lezers.

 

Omdat er geen portiers waren om even mee te praten ben ik op de terugweg gestopt bij een visser die zijn auto bij molen 4 geparkeerd had en aan de oever van de Krammer zat te genieten van de vele watervogels. Hij had nog niets gevangen maar dat vond hij helemaal niet erg. Hij moest beamen dat hij meer een natuurmens was dan een visser maar dat je met een hengel in de hand minder snel wordt aangezien voor een enge vent dan wanneer je met je geitenharen sokken in je eentje op stille plekjes loopt of zit.

 

 

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder