Vanaf de uitkijktoren #46

Net als vorige week ook nu weer veel toeristen op de toren. Het is met dat warme weer wat zwaar de toren op te klimmen maar dan geniet je boven wel van een fris windje en het prachtige uitzicht. Een familie uit Geel in België met een ADHD-jongetje dat meteen op de reling boven op de toren klom, vertelde dat ze hier vorig jaar rond dezelfde tijd op de toren gestaan hadden en dat er toen slechts één toren geheel klaar was. Ze waren erg onder de indruk van wat er allemaal in één jaar kan gebeuren maar ik vertelde dat we lang wel vijf kranen tegelijk aan het werk hadden en er soms ook in het weekend is doorgewerkt. Het gezin zit al vier jaar op dezelfde boeren camping op Schouwen en de kinderen genieten daar enorm en hebben zelfs geen behoefte om naar het strand te gaan want op een boerderij is altijd wat te doen. Natuurlijk sprak ik met hen over duurzaamheid. Ze vonden dat in hun land de industrie, toch de grootste vervuiler, erg buiten schot blijft en er wel veel van de burgers wordt verwacht.

 

Ik nam ook een keer twee dorpsgenoten mee die nog nooit op de uitkijktoren waren geweest maar wel lid zijn van Deltawind en ook de plannen in ons dorp om vroeg te zijn met de transitie volgen. Ik wees ze de locatie waar we van dromen om een waterstofmolen te mogen bouwen met dan een leiding naar ons dorp die meteen als opslag kan dienen voor als het een keer niet waait. Het zijn allemaal dromen want zowel de techniek, de regelgeving en de financiering zijn er nog niet klaar voor  maar plannen maken mag toch altijd. Ze waren onder de indruk van alle molens die je vanaf de toren kunt zien. Niet alleen de nu nog 28 van windpark Krammer maar ook de 3 van Herkingen, de 4 van Nieuwe Tonge, de 7 van de Johannespolder, de 4 van Stad, de 11 van de Volerak Sluizen, de 14 van Dinteloord, de 12 van Ooltgensplaat en dan nog een aantal in West Brabant, op St. Philipsland en op Schouwen. Ze waren het er over eens dat het voor de bevolking nu wel genoeg is en dat we aan alternatieven moeten gaan denken. Ik wees ze op het bekken naast de sluizen waar drijvende zonnepanelen kunnen komen maar zij hoopten meer op een getijden centrale  in de Brouwersdam en het project van proefturbines aan het begin van de Grevelingendam.

 

Ik  sprak ook een Bulgaar, die goed Engels kon en hier in de landbouw werkt. Hij had zijn gezin voor een korte vakantie naar  hier laten overkomen en toonde ze nu wat hoogtepunten van Nederland. Natuurlijk was hij al in Amsterdam  en  bij Kinderdijk geweest maar zijn kinderen vonden de Krammermolens toch mooier. Ik zei dat ik hoopte dat meer toeristen daar zo over gaan denken en dat het lekker druk bij de uitkijktoren wordt en er ook horeca bij komt. De Bulgaar adviseerde me mijn landgenoten op te roepen om ook eens in Bulgarije te gaan kijken want daar is prachtige natuur en nog veel te weinig toerisme. Hij hoopt ooit in zijn eigen land een B&B te beginnen en dan meer bij zijn gezin te zijn.

 

De kraan van molen 22 is geheel afgebroken en staat in de opslag. Ik gok dat hij naar molen 9 of 23 gaat want op die plaatsen staat al een eerste ring. Zie foto’s.

 

Er gebeurt nu zo weinig op locatie Noord, dat de portiersloge er is weggehaald en je via een intercom je moet melden bij de portier van bij de toren of bij molen 27. Je krijgt dan geen parkeerkaart meer maar moet je wel afmelden als je weer weg gaat. Bij molen 19 was donderdag alles klaar om te gaan hijsen maar de weersverwachting was wat onzeker en ik weet niet of de wiek er inmiddels aan zit.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder