Vanaf de uitkijktoren #31

Wat is het leven toch anders als het weer zo stralend is en wat trekt iedereen er opeens op uit. Als we op de uitkijktoren staan zien we zowel wandelaars als fietsers over de Philipsdam gaan en genieten van de prachtige natuur en de vele watervogels. De prullenmand bij het picknickbankje is iedere dag weer afgeladen vol  want iedereen stopt daar om even wat te gebruiken en een praatje te maken met andere toeristen. Ook de motorrijders zijn ontwaakt en racen met wel  150 km/uur over de dam en genieten op een andere manier. Ook de sluis voor de plezierjacht is weer vol in gebruik en dus moet ik soms wachten als ik over de site naar de overkant wil.

 

Gisteren zat er op de toren een heel gezin met een mand vol eten en ik mocht mee eten. Ze kwamen uit De Achterhoek en zaten nu in een huisje van AquaDelta in Bruinisse en waren op Goeree-Overflakkee naar de tulpenvelden wezen kijken en hadden bij een boerenlandwinkel van allerlei streekproducten gekocht en dus at ik onverwacht een boerenbruine boterham met verse roomboter en aardbeien en dronk biologische appelsap. Ze vertelden over de last die ze in de Achterhoek hadden van de vele toeristen die klaagden als er een motorcross was georganiseerd. De kinderen hadden veel belangstelling voor het hijsen van de wieken bij molen 16 die dicht bij de toren staat. Ik kon trots vertellen dat de man die de enorme kraan bediende bij ons uit het dorp komt.

 

Er waren afgelopen week weer veel mensen die zich hadden ingeschreven voor een obligatie en nu net deden of het hele windpark al van hen was. Net als vorige week ook weer klachten over de reclame voor het inschrijven want dat kost geld en dat gaat van hun winst af. Ik ging weer eens de discussie aan over het feit dat het duurzamer maken van de samenleving toch belangrijker is dan die 6-8% rente die ze denken te vangen op hun obligaties maar dat viel niet in goede aarde want geld is voor veel mensen heilig. Ik wijs ze dan om te pesten ook even op al die kostenverslindende maatregels op de site om het welzijn van de vogels te waarborgen. Delen zijn afgesloten vanwege het broedseizoen en overal waggelen ganzen met hun jongen vredig tussen de bedrijfswagens en molens.

 

Mijn meest ontroerende ontmoeting op de toren was gisteren toen een jong verliefd stel op twee vol bepakte fietsen kwam aanrijden en de toren opklom. Ze kwamen uit Steenbergen en hebben nu meivakantie en gingen voor het eerst samen een paar dagen kamperen op Schouwen. Even geen zorgen over hun eindexamen waar ze midden inzitten ,maar even alleen aandacht voor elkaar. Ik voelde dat ik daar overbodig was en dat ze geen behoefte hadden aan een praatje over de molens en dus verdween ik snel de trappen af en stuurde ook wat bezoekers die naar boven wilden terug om het stelletje even in hogere sferen te laten verblijven.

 

Vanmorgen was het heel rustig op de site en sprak ik alleen de Polen die bij molen 28 bezig waren met de mobiele kraan die daar nu klaar is. Natuurlijk had ik ook een praatje met een portier en altijd vind ik het weer boeiend wat de portiers gedaan hebben voor ze dit baantje kozen. Deze portier had bij een groothandel gewerkt en was het na 20 jaar zat om de hele dag alleen maar aan omzet en winst te denken en was straatcoach/ preventie-medewerker geworden in een grote stad. Hij had genoten van alle contacten met al die nationaliteiten met hun eigen gewoontes en specialiteiten en had geleerd dat iedereen behoefte heeft aan aandacht, respect en een luisterend oor en als je dat uitstraalt kan je met iedereen overweg. Het nadeel was dat je veel ’s avonds en ’s nachts moet werken en toen dat niet meer ging vanwege zijn gezondheid was hij in dit portiers vak gaan werken en had het erg naar zijn zin.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder