Vanaf de uitkijktoren #67

Ondanks het erg wisselende weer blijven er toch nog mensen de toren beklimmen om de omgeving te bekijken. Opvallend vaak zijn dat (groot)ouders met (klein)kinderen die hun nageslacht vooral vertellen hoe het vroeger was en weinig weten over de zoet/zoutscheiding in de sluizen en de eigenaren van de 34 molens. Het is inderdaad niet zo erg lang geleden dat er geen Philipsdam was en het zoute zeewater uit de Oosterschelde tot de Volkeraksluizen kwam en er langs de Haringvlietdam aan de zuidkant nog eb en vloed merkbaar was en de elektriciteitsmasten vaak in het water stonden en je bij sluishaven kon pootjebaden en schelpen zoeken. Nu is het water in het Volkerak en de Krammer zoet en is er een prachtig natuurgebied ontstaan met vele eilandjes en heel veel bezoekende vogels. Er zijn vage plannen om het weer zout te maken in het kader van de blauwalgbestrijding maar ik lees daar niets meer over.

 

Ik sprak op de toren ook een Deltawindlid die vertelde dat hij een trouwe kijker was op de Windpark Krammerapp en zich verbaasde dat de productie daarop wordt uitgedrukt in het kunnen laten branden van ledlampen (soms wel boven de 9 miljoen) en niet, zoals elders bij windmolen- en zonneparken in het aantal huishoudens dat van stroom kan worden voorzien. Ik heb beloofd dat ik het zou navragen. Hij toonde mij trots de app en heeft hem voor mij ook op mijn mobieltje geïnstalleerd zodat ik nu ook kan nagaan hoeveel molens er online zijn, wat de windrichting en windkracht is. Ik verbaas me over de grote verschillen in de opbrengst bij windkracht 2 en windkracht 4 die soms een factor 100 verschillen.

 

Op mijn blog “Dagboek Kooikertje” schreef ik over twee vreemde hanen die sinds een week al de knoppen van bollen in mijn tuin plunderen en vroeg mij af of dit stelletje heren in deze vrij strengkerkelijke streek mogelijk na de Nashville-discussie op straat gezet was en meteen daarna verdubbelde mijn lezers aantal. Zou het zin hebben om ook kijkers op dit blog te lokken met wat vaak gegoogelde woorden zoals Zwarte Piet, Gordon, Trump, May, Erdogan of Poetin?

 

Er waren deze week ook weer vragen over de gele kraan die nu al weken bij molen 13 opgeslagen ligt terwijl de huur van zo’n ding toch erg hoog is. Kunnen we niet bezuinigen door dat ding weer op te laten halen. Iemand vertelde dat de kranen voor een bepaalde periode gehuurd zijn en dat men een kraan langer had gecontracteerd voor het geval dat de werkzaamheden zouden uitlopen. Zelden maak je mee dat een project binnen de tijd en binnen het budget wordt opgeleverd en daarom verdient het personeel zeker een applaus.

 

Toen ik vanuit Bergen op Zoom op weg naar huis de Philipsdam nam om foto’s van de molens te maken stopte ik even op een uitwijkplek en kreeg meteen een telefoontje van een goede vriend die me passeerde met de vraag of ik motorpech had want zo’n plek mag alleen in geval van pech gebruikt worden. Ik reed verder en zag aan de Krammerzijde een grote groep witte vogels en dacht aan lepelaars en nam bij molen 28 de afslag en reed over de parallelweg terug om foto’s te maken. Deze weg is verboden voor auto’s maar het was rustig en het regende dus ik waagde de gok. Laat nu halverwege een politieauto de weg blokkeren. Ik stopte maar de politieagenten stapten niet uit en tuurden met een verrekijker naar een eiland. Daarom stapte ik maar uit en meldde me bij hun auto om een bekeuring in ontvangst te nemen. Ze vroegen waarom ik deze weg genomen had en ik vertelde dat ik vogels wilde spotten en niet op de 100kmweg wilde stoppen. Ze vertelden dat zij behalve verkeerszondaars ook vogels aan het spotten waren en al heel interessante mensen en vogels gezien hadden. Ze vertelden dat deze weg tot verboden voor auto’s was gemaakt omdat de wandelaars, toerfietsers en wielrenners te veel gevaar liepen met de vele en vaak te hard rijdende auto’s op deze smalle weg met zachte bermen. Omdat het nu regende en er geen kip te zien was mocht ik , na een blik door hun verrekijker naar een grote vogel, zonder bekeuring mijn weg vervolgen. Ze vonden mij als bewonderaar van de windmolens maar een vreemde vogel. De politie blijft je beste vriend!!

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder