Vanaf de uitkijktoren #40

Nu er steeds meer mensen vakantie hebben wordt het echt gezellig op de toren. Wat een verschillende mensen en wat een gevarieerde belangstelling. Vandaag een man van rond de dertig die zonder te hijgen en zweten bij 28 graden wel 10 x de toren op en neer rende. Ik vroeg hem of hij aan ’t oefenen was om een keer op een molen te klimmen en verklapte dat er een lift in de molens zit. Nee hij gaat met een groep vrienden in augustus de Mont Blanc beklimmen en in zijn woonplaats Tholen is nauwelijks hoogteverschil te vinden en dus komt hij iedere dag hier even oefenen. Een andere bezoeker was erg onder de indruk van het verhaal en vond het heel stoer maar ik weet dat je tot 3750 meter met een lift kunt en dan hoef je nog maar 1100 meter in de file met al die andere stoere mannen over een gebaand pad naar boven om de top te bereiken.

 

Vanmiddag was er ook een man uit Brabant die vaker komt en de bouw van de molens met belangstelling volgt. Hij is erg enthousiast over de coöperatievorm  van Zeeuwind en Deltawind en vertelde dat hij lang voor Philips over de gehele wereld had gewerkt en dat je in sommige landen originele molens ziet. Zo zag hij in een golfstaat tussen twee hoge flats drie bruggen met daarop drie windturbines, Dat kon omdat de wind daar altijd uit dezelfde hoek komt .Hij had gelezen over de drijvende zonnepanelen in het bekken van het sluizencomplex en vroeg zich af waarom er geen getijdecentrale komt in de stroomgaten van de Oosterscheldedam.

 

Deze week was ik even alleen op de toren toen er een jongen naar boven kwam die met belangstelling naar alle molens keek maar geen zin leek te hebben met een vreemde man. Even later kwam hijgend zijn moeder boven en ze herkende mij meteen en vroeg of ik haar zoon nog van vroeger kende. Ik had hem achttien jaar geleden, toen ik nog huisarts was, op de wereld geholpen. Na dit gegeven werd de jongen opeens spraakzaam en vertelde dat hij met een scriptie bezig was over het verschil in milieubelasting van de afbraak van windmolens en zonnepanelen . Vroeger brachten de metalen molens als schroot altijd nog meer op dan de afbraak en verwijderingskosten van de molen, maar is dat voor deze betonnen kolossen ook nog zo. Wat moeten we met al dat beton? Wat doen we na twintig jaar met de zonnepanelen? Hij was er lekker mee bezig en had nog geen conclusies maar kon hier wel mooie foto’s maken voor op de kaft van zijn werkstuk.

 

Vandaag vroeg ook een bezoeker wat ik vond van het klimaatakkoord dat een aantal politieke partijen buiten de openbare vergadering van de Tweede Kamer  om hebben gesloten. Fijn dat er een akkoord is maar waarom in achterkamertjes en niet na een openbare discussie? Ik verwacht nog heel wat gepruttel bij het volk dat in alle gevallen voor een deel van de kosten zal moeten opdraaien en ik denk dat we er voor moeten waken dat de kloof tussen arm en rijk er niet breder door zal worden.

 

Ik kreeg deze week een brief van van de Bron over hun schone energie maar helaas leveren ze nog geen waterstof en dat is jammer voor ons dorp dat binnen 5 jaar wil stoppen met aardgas en naast elektriciteit ook waterstof als energiebron willen gaan gebruiken.

 

Ik vroeg me af waarom het vanmiddag zo druk was op de Grevelingendam. Er schijnen heel wat wegen voor onderhoudswerkzaamheden dicht te zijn en dan is er ook nog het muziekspektakel Concert at sea op de Brouwersdam dat veel publiek trekt en de dam blokkeert.

 

De portier vertelde dat hij dit weekend weer met de hele familie van zijn vrouw in Chaam op de camping zit. Dat doen ze drie keer per jaar of een weekend of een hele week en dan kunnen “ons moeder” en haar zussen de hele aanwas in de familie weer spreken en bijpraten . Je wordt nooit gevraagd of je mee wilt want je moet gewoon want in Brabant is het moeders wil is wet. Gelukkig ben je nietballeen en kun je met kinderen en zwagers ook gaan vissen, fietsen of naar de Skidrome in Rucphen.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder