Vanaf de uitkijktoren #71

De Krammermolens waren zondagavond te zien in het programma Tegenlicht van de VPRO in een reportage over waterstofgas. In Groningen is men al ver om groene waterstof te maken door elektrolyse als de stroomprijs van de productie van windmolens en zonnepanelen laag is. Waterstof zou door de huidige buizen van het aardgasnetwerk door heel Nederland geleverd kunnen worden. Monique Sweep, de directeur van Deltawind, vertelde dat ze bezig is om te kijken of het waterstof voor proefgebied Stad aan ‘t Haringvliet niet rechtstreeks uit windmolens kan komen. Een spannend jaar voor het dorp waarin we draagvlak voor het proefproject zullen moeten verwerven en daar paste deze TV-reportage uitstekend bij. Een bezoeker van de toren vroeg zich af waarom ze in Groningen wel heil zien in de productie van waterstof uit het overschot van de opbrengsten van de windmolens en zonnepanelen en wij hier dat niet aandurven vanwege de hoge kosten van de apparatuur en het verlies van stroom bij dit proces. De bezoeker had op internet gelezen dat er plannen in Amsterdam zijn voor een drijvend gebouw in het IJ met zonnepanelen en een soort windmolen waarvan de stroom wordt omgezet in waterstof en de warmte die daarbij vrij komt naar de stadsverwarming gaat. Hij vertelde dat Amsterdam ook erg bezig is met de energietransitie en dat het best leeft onder de bevolking. Opslag van stroom kan door middel van waterstof maar er komt wel een soort accu bij de nieuwe molens op het terrein van Arjan  v/d Tol maar volgens mij zijn er hier nog geen plannen voor grote productiestations voor waterstof op ons eiland.

 

Draaiden zondag alle molens, dinsdag stonden er een aantal stil en zag je Enerconauto’s voor de molens staan en ook in de rest van de week stonden er regelmatig molens een poosje stil. Donderdag was het windstil en spiegelden de molens zich heel ijdel in het water maar we hadden haast en konden geen foto’s maken.

 

Vrijdag was het prachtig weer en dat lokt natuurlijk mensen om er op uit te trekken. De vogelkijkhut had veel belangstelling  en er zat iemand bij molen 30 de natuur te schilderen met drie molens op de achtergrond. Ik maakte hem een compliment want die molens geven een extra dimensie aan het schilderij waardoor de natuur er nog meer uitspringt en je laat zien dat het geen kopie van een eeuwen oud schilderij is maar duidelijk van deze tijd.

 

Op de toren een echtpaar dat een rondje de fiets  reed vanuit Oude Tonge en de molens  niet mooi maar wel nuttig vond. Ze hadden echter meer belangstelling voor het scheepvaart die vanaf de toren mooi te volgen is. Ook nu al weer riviercruises en grote containerschepen die de sluis passeerden. Ze waren vorig jaar ook een keer wezen kijken toen er veel ijs in de Krammer was met zelfs een ijsbreker terwijl aan de andere kant van de sluis het water vanwege het zout niet bevroren was.

 

Een buurmeisje vertelde dat ze op school het programma van Tegenlicht van de VPRO  over waterstof hadden bekeken en ze vroeg of er niet iemand van de werkgroep een keer op school kon komen vertellen hoever het staat met de waterstof plannen in ons dorp Stad aan ’t Haringvliet. Ik beloofde het aan de tafel “communicatie” van de werkgroep  Stad aan ’t Haringvliet, dorp aan het water(stof)  door te geven.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder