Wat hebben we een paar prachtige dagen achter de rug met stralende zon en weinig wind zodat er veel gehesen kon worden. Molen 9 is nu klaar en de kraan wordt nu afgebroken. Molen 25 is op hoogte en zal binnenkort wel de drie delen van de gondel krijgen en dan kunnen de wieken, die klaar liggen bij molen 27, er ook aan. Molen 26 heeft de blauwe kraan en heeft al een aantal ringen en ook bij molen 23 worden met een kleine mobiele kraan al ringen gestapeld. De enige plek waar nu rust heerst is bouwplaats 8 waar alleen de eerste ring staat. En nu maar wachten of de kraan van 9 eerst naar 23 gaat of dat hij toch zoals eerder gepland stond, toch molen 8 neemt.
Op de uitkijktoren trof ik deze week twee Duitse mannen die in Rotterdam op het gayfestival gefeest hadden en nu op weg naar huis waren. Ze hadden genoten van de sfeer maar ook van alle activiteiten in de stad. Ze werkten allebei in de energiesector en bezochten het Krammerproject vanwege een verhaal over de samenwerking met natuur- en vogelmensen in het tijdschrift Wind-Kraft. Ik vertelde trots dat ik de foto op het voorblad met de flamingo’s en op de achtergrond de Krammermolens had gemaakt en we hadden een leuk gesprek over samenwerken met mensen die verschillende doelen hebben maar toch het grootste deel van hun idealen delen. Ook zij vonden onze egaal witte molens en wieken mooier dan de Duitse molens met hun rode biezen op de wieken. Ook in Duitsland blijken er veel klachten over de irritante verlichting ’s nachts.
Ook nu weer oudere echtparen op de toren die gebruik maken van het goedkopere laagseizoen en enorm boffen met het weer. Ook weer veel vragen waarom er wel informatie over de sluizen op borden is en niets verteld wordt over de molens. Ik vertel dan steeds dat er een prijsvraag is voor kunstenaars om zo’n bord in een originele vorm te maken maar dat ze nu alle gewenste informatie van mij kunnen krijgen en dan blijkt de coöperatie van bewoners toch voor veel mensen erg interessant omdat zoiets het draagvlak voor molens en zonnepanelen kan vergroten.
Ik mocht in Ouddorp voor honderd bejaarden een praatje houden over de energietransitie en begon in de tijd van hun grootouders toen er gestookt en gekookt werd op een houtvuur en later met turf, bruinkoolbriketten en uiteindelijk kolen. Ze wisten nog goed het verschil tussen cokes, eierkolen en antraciet maar niet dat cokes een restproduct is van een gasfabriek. Voor we aan het aardgas gingen hadden veel plekken, ook op ons eiland, een kolengestookte gasfabriek of kreeg men via een uitstekend leidingennet gas uit Limburg. Dat gas bestond voor een groot deel uit waterstof en nu zijn we opeens bang voor waterstof als vervanging van het aardgas. Wat meerdere mensen opvallend vonden is dat we zo enorm veel meer energie zijn gaan gebruiken en veel geld uitgeven aan isolatie van een heel huis in plaats van dat we ons zelf wat meer isoleren met een extra trui of een zelfgebreide deken. Je hoeft toch geen slaapkamer te verwarmen als je een goed dekbed neemt met zo nodig een kruik in bed. We spraken ook over windmolens waar de toeristen een hekel aan schijnen te hebben en daarom mogen ze niet in Ouddorp gebouwd worden. Ik vertelde dat we op Stad liever molens dan toeristen hebben en toen vroegen een paar mensen of ik niet vier molens uit Stad wilde ruilen voor 20000 Duitse toeristen want net als in Amsterdam zijn er teveel toeristen in Ouddorp en wordt het voor de eigen bewoners onleefbaar en kun je alleen nog ’s morgens om 8 uur en ‘s avonds om 20.30 rustig boodschappen doen. Ik merkte duidelijk dat de energietransitie bij de oudere Ouddorpers minder speelt dan bij de Stadse bejaarden.
Natuurlijk was er deze week ook weer tijd om met een portier te praten over haar werk. Ze had haar hele leven al in de beveiliging gezeten en vond van haar huidige baantje hier de werktijden zo prettig. Vroeger zat ze in de persoonsbeveiliging en dan had je zeer lange werktijden en moest veel op stap en hield nauwelijks tijd over voor een privé leven. Ze had een keer een bevriend staatshoofd, die hier op bezoek kwam, mee mogen beveiligen en was nog steeds onder de indruk hoe lief dat mens voor haar directe omgeving was. Wist u dat 16 oktober ons koningspaar hier op Schouwen en Tholen op bezoek komt en tussen de Krammermolens door zal rijden?
Meer vanaf de uitkijktoren lezen?
- Vanaf de uitkijktoren #53
- Vanaf de uitkijktoren #52
- Vanaf de uitkijktoren #51
- Vanaf de uitkijktoren #50
- Vanaf de uitkijktoren #49
- Vanaf de uitkijktoren #48
- Vanaf de uitkijktoren #47
- Vanaf de uitkijktoren #46
- Vanaf de uitkijktoren #45
- Vanaf de uitkijktoren #44
- Vanaf de uitkijktoren #43
- Vanaf de uitkijktoren #42
- Vanaf de uiktijktoren #41
- Vanaf de uitkijktoren #40
- Vanaf de uitkijktoren #39
- Vanaf de uitkijktoren #38
- Vanaf de uitkijktoren #37
- Vanaf de uitkijktoren #36
- Vanaf de uitkijktoren #35
- Vanaf de uitkijktoren #34
- Vanaf de uitkijktoren #33
- Vanaf de uitkijktoren #32
- Vanaf de uitkijktoren #31
- Vanaf de uitkijktoren #30
- Vanaf de uitkijktoren #29
- Vanaf de uitkijktoren #28
- Vanaf de uitkijktoren #27
- Vanaf de uitkijktoren #26
- Vanaf de uitkijktoren #25
- Vanaf de uitkijktoren #24
- Vanaf de uitkijktoren #23
- Vanaf de uitkijktoren #22
- Vanaf de uitkijktoren #21
- Vanaf de uitkijktoren #20
- Vanaf de uitkijktoren #19
- Vanaf de uitkijktoren #18
- Vanaf de uitkijktoren #17
- Vanaf de uitkijktoren #16
- Vanaf de uitkijktoren #15
- Vanaf de uitkijktoren #14
- Vanaf de uitkijktoren #13
- Vanaf de uitkijktoren #12
- Vanaf de uitkijktoren #11
- Vanaf de uitkijktoren #10
- Vanaf de uitkijktoren #9
- Vanaf de uitkijktoren #8
- Vanaf de uitkijktoren #7
- Vanaf de uitkijktoren #6
- Vanaf de uitkijktoren #5
- Vanaf de uitkijktoren #4
- Vanaf de uitkijktoren #3
- Vanaf de uitkijktoren #2
- Vanaf de uitkijktoren #1