Vanaf de uitkijktoren #30

Het was erg afwisselend weer de afgelopen week en dat merk je niet alleen aan de bouwwerkzaamheden maar ook aan het soort bezoekers van de uitkijktoren. Bij harde wind en regen komen de natuurmensen met hun stevige wandelschoenen en verrekijkers maar ook de Duitse toeristen die het koele zanderige strand een daagje overslaan en hun heil elders zoeken. Aan de eerste groep vertel ik natuurlijk dat het zeearendenpaartje  vader en moeder geworden zijn en dat er momenteel veel lepelaars vlak achter molen 28 verblijven. De Duitsers vertel ik over het burgerinitiatief  en mijn voorkeur voor windmolens boven die afschuwelijke zonnevelden die er  nu op ons eiland gebouwd gaan worden. Veel Duitsers begrijpen me want daar liggen al heuvels vol te glinsteren in de zon op plekken waar vroeger groene bomen of gele korenvelden waren.

 

Ik trof ook de jongen van de spreekbeurt die hier onlangs met zijn vader was en nu met een aantal vrienden op de fiets vanaf Oude Tonge gekomen was om zijn vrienden ook te laten delen in het prachtige uitzicht over zowel de natuur als de techniek. Gelukkig werd er net gehesen bij molen 16 en 11 en was er wat spectaculairs te zien. Ik wees ze erop dat binnenkort de gondel bij molen 28 omhoog gaat en dat je daar als kijker heel dicht bij kunt komen.

 

Natuurlijk waren er ook deze week weer leden van Deltawind die enthousiast vertelden dat ze obligaties hadden aangevraagd voor dit project. Er was een lid dat al zijn vijf kleinkinderen twee obligaties wilde geven en nu met deze kinderen de toren beklom om hen te laten zien waar hun geld in belegd werd terwijl oma thuis in de keuken een heerlijke maaltijd voor hen aan het bereiden was.

 

Een Deltawindlid vroeg me bezorgd hoeveel de reclamecampagne met die billboards aan de lantaarnpalen wel niet kost en dat terwijl de obligaties al binnen een paar uur overtekend waren. Hadden we dat geld niet beter in iets duurzaams op het eiland kunnen stoppen? Ik kon er geen antwoord op geven want ik ga er niet over.

 

Een bewoner uit Goedereede kwam eens lekker bij mij klagen over de horizonvervuiling die windmolens veroorzaken. Gelukkig werden tot op heden de meeste molens aan de Oostkant van het eiland gebouwd en had hij er vanuit zijn duinvilla geen last van maar nu ligt er een plan ter inzage bij de gemeente voor wel negentien molens naast de Scheelhoek. Dat vindt hij een schande want daarmee verstoor je de bijzondere vogels rond dit mooie stukje natuur. Ik probeerde hem uit te leggen dat windmolens de wereld die hij verpest met zijn vele vliegreizen  en dieselcamper, wat duurzamer maken voor zijn nageslacht. Hij was tegen windmolens en zonne-energie maar aanhanger van kerncentrales en daarom adviseerde ik hem dan maar wat vaker naar zijn vakantiehuisje bij St.Tropez te gaan want daar staan geen windmolens en wel meerdere kerncentrales.

 

Ik neem tegenwoordig de toegangspoort aan de kant van de Grevelingendam en rijd dan over de sluizen en verlaat het terrein dan weer bij de uitkijktoren en tref dan beide portierloges met meestal spraakzame en gezellige portiers. Vandaag waren beiden aan hun lunch bezig. De eerste had een mooi trommeltje met naast een boterham met kaas en eentje met worst  ook een mandarijntje, een minimars en een karton met ½ liter magere melk en de ander slechts een oude broodzak met 4 ongesneden boterhammen zonder margarine maar wel met cervelaatworst er tussen gekwakt waarbij hij zijn zoveelste koffie dronk. Ik was benieuwd naar hun thuissituatie en vroeg er naar. De eerste was vandaag jarig en had van zijn kinderen deze lunch mee naar zijn werk gekregen en bij de ander was zijn vrouw vandaag met de kinderen mee op schoolreis en had ze geen tijd gehad om zijn lunch te maken. Beiden hebben het dus goed thuis en er is geen sprake van echtgenootverwaarlozing.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder