Vanaf de uitkijktoren #39

Vandaag was er weer een groep biologen die geen molens zagen staan maar alleen plantjes. Ze kropen op hun knieën om te kijken en te fotograferen. Vroeger had je dan een botanische atlas om met determineren achter de naam van het plantje te komen maar tegenwoordig met je mobieltje heb je app’s en foto’s en zoekt de hele wereld met je mee als je een foto plaatst.

 

Het servicegebouw schiet lekker op en zou qua bouw met al dat hout ook in een wildpark in Afrika kunnen staan. We blijven benieuwd welke twee vlaggen er straks zullen wapperen. Ik wilde een praatje met de werklui maken over het gebouw maar ze hadden het te druk met de overwinning van België op het WK in Rusland. Ik hoorde op de radio dat het niet mee doen van ons land de reclameindustrie, de prullariawinkels , de TV-winkels en de tijdschriften 300 miljoen kost. Toch handig dat een aantal Nederlanders met voetbalcapaciteiten ook nog ergens een Marokkaans paspoort hadden liggen en nu daar in de nationale ploeg zitten en toch naar Moskou zijn.

 

Ik sprak een kranenfanaat die voor de mobiele kranen kwam maar hij was net te laat want de laatste was net klaar met molen 27 en al voor een deel onttakeld en op 19 juni vertrok deze ’s morgens helemaal. We blijven nu achter met de drie vaste kranen die nu nog bij molen 15, 17 en 21 staan en die zullen de resterende molens 8, 9, 19, 20, 22,23, 24, 25 en 26 wel bouwen. Als je ziet dat de dam aan weerszijde van molen 22 bij vloed voor een deel onder water staat begrijp je niet hoe daar straks gebouwd gaat worden. Ik vroeg het aan iemand en die zei dat het werk van drie uur voor de hoogste waterstand tot drie uur na hoogwater wordt stilgelegd maar verder gewoon door gaat.

 

Maandag trof ik een jong stel op de toren die naar Pinkpop in Landgraaf geweest waren en daar enorm genoten hadden van het zeer gevarieerde programma en het bijzondere publiek van 10 tot 80 jaar. Ze hadden niets gemerkt van het dodelijke ongeluk ’s nacht want ze sliepen erg vast door wat ze allemaal hadden ingenomen die dag. Ze kwamen uit Den Haag en wilden even bijkomen alvorens ze hun drie kinderen weer bij opa en oma in Middelharnis gingen oppikken en dinsdag weer naar het werk te gaan.

 

Donderdag trof  ik op de toren twee mensen die wilden kijken of ze geen voorstel bij de directie konden indienen om straks de feestelijke opening op te vrolijken. De opening wordt rond februari 2019 verwacht en dan is het vroeg en lang donker dus de een dacht aan een lichtshow en alle molens met een eigen kleur te beschijnen maar de ander vond dat alles juist één geheel moest vormen en dacht meer aan alle kleuren in ringen op alle molens maar dat vond de ander te veel de regenboog vlag en dat kun je niet maken bij een bevolking rond de molens die nog bang is voor homo’s .Ik vond het wat ver gezocht en zie een molen ook niet als een fallussymbool maar als een symbool van duurzaamheid. De mannen vroegen of ik iets wist dat de bevolking zou aanspreken en toen wees ik ze erop dat orgelmuziek en zangkoren het hier goed doen en dat mogelijk een korenfestival met bij iedere molen een koor zou kunnen aanslaan maar zij vonden dat zang te veel verwaaid en daarom niet kan. Ik wees ze erop dat licht op de molens hier een gevoelig punt is en dat alle molens verlichten bij veel wel fout zal vallen. Ik vertelde ze ook dat ik wel eens bij de verlichte boerderijenroute op Flakkee portretten van boeren op de molens van Battenoert had geprojecteerd en dat men dat wel grappig vond. Ze gaan nu bedenken om iets voor te stellen met licht en beelden van de bouw op de molens dicht langs de weg en in de kersttijd geprojecteerde sterren op de torens die ver van de openbare weg staan. Ik ben benieiuwd of ze met een plan komen en of de directie niet allang iets geregeld heeft voor de opening.

 

Vanmiddag vroeg ik de portier waarom de laatste wiek van molen 15 vandaag niet naar boven ging. Ze vermoedde het vinden van een vogelnestje maar een verkeersbegeleider wist me te vertellen dat de wind gewoon tehard was om te hijsen. Hij vertelde ook dat de kraan van molen 17 nu naar molen 19 zal gaan en dat de kraan van molen 15 waarschijnlijk bij molen 26 zal gaan beginnen. We wachten maar af.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder