Vanaf de uitkijktoren #73

Zondag was het prachtig weer en draaiden alle 34 molens langzaam en statig in het opkomende zonlicht en beklom ik met een kennis de uitkijktoren om vol trots het windpark te tonen. Ik had thuis hem al foto’s van het project laten zien van zowel begin maart twee als één jaar geleden. Twee jaar geleden zag je vanaf de uitkijktoren nog geen enkele Krammermolen maar alleen de GMB bezig met een hekwerk te plaatsen aan de voet van de toren waar later het opslag terrein zou komen dat nu al weer verdwenen is. Vorig jaar begin maart lag er sneeuw en was de Krammer bevroren en zagen we vanaf de toren de ijsbrekers aan het werk en de hijskraan voor molen 1 opgebouwd worden. Wat is alles toch snel gegaan.

 

Vanwege de vakantie waren er kleinkinderen die mee de toren op gingen om foto’s te maken. Helaas voor opa vinden ze boten interessanter dan windmolens maar toch luisterden ze braaf naar opa’s verhalen over Deltawind. Eentje vroeg waarom opa zo vaak over molens praat en toen ik vertelde dat ik in maart op de beurs in Ouddorp mag staan, vroegen ze of dat goed verdiende. Toen ik dat bevestigde vroegen ze of ze een opleiding mochten volgen om ook op de beurs te mogen staan maar toen heb ik uitgelegd dat bij deze coöperatie idealisme boven geld gaat.

 

Een gezin uit Utrecht wilde weten of de windmolens hoger zijn dan de Dom in Utrecht en dat kon ik bevestigen want de Dom is maar 108 meter. Toen ik uitlegde waarom de Krammermolens wel ’s nachts een rood knipperlicht hebben en de molens op Goeree Overflakkee niet omdat die een ashoogte onder de 100 meter hebben, vroegen zij zich af waarom er dan geen knipperlicht op de Dom moet staan. Ik kon deze vraag niet beantwoorden.

 

Ik kreeg een mail met de vooraankondiging van de opening van Windpark Krammer half mei. Een week vol festiviteiten die deels samenvallen met de Trekkertrek op het eiland maar dat zal elkaar wel niet bijten want het zijn twee heel verschillende doelgroepen die naar deze feesten gaan. Ik ben benieuwd naar de film die voor de opening is opgenomen en waarin ik een heel kleine figurantenrol heb mogen spelen. Leden van beide energie-coöperaties kunnen zich via internet opgeven voor de officiële opening op woensdag 15 mei. In het formulier dat je moet invullen moet je geboortedatum door scrollen door een lijst, ingevuld worden en dat duurde bij mij wel 5 minuten want 71 maal 12 schermpjes vraagt veel tijd. Vandaag kwam er ook met de post een UIT

NODIG

ING

die ik eerst weggegooid had omdat ik dacht dat hij van de ING kwam.

 

Op de toren trof ik een echtpaar uit Bergen op Zoom dat de carnavalsdrukte in het Krabbegat was ontvlucht. Ze kwamen oorspronkelijk uit Friesland en dan hecht je niet aan carnaval en dus gingen ze het carnavals weekend altijd uit. Dit keer ging de reis naar Den Haag omdat ze de fototentoonstellingen van Erwin Olaf wilden zien en ook naar het Danstheater naar een balletvoorstelling wilden. Dit keer niet in een duur hotel maar via internet naar een B&B in Scheveningen omdat zoiets wat persoonlijker is en je er ook nog gratis kon parkeren. Ik vroeg waarom ze de toren beklommen hadden want de windmolens kun je met 100 km/uur ook vanuit je auto bewonderen als je de hoofdbaan op de Philipsdam neemt. Een kennis had vertelt dat de molens op sierlijke dammen zijn gebouwd en dat je dat alleen vanaf de toren kon zien. Ik heb hen vertelt dat de dammen er al vanaf de bouw van de Philipsdam voor de sluizen en de scheepsvaart  liggen en de 34 molens door Gijs en zijn team zo gelijk mogelijk over het terrein zijn verspreid maar gaf hen wel gelijk dat die verdeling fraaier is dan alles op één lijn.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder