Vanaf de uitkijktoren #35

Deze week waren de activiteiten vooral rond molen 18 die nu klaar is en molen 17 waar het hijsen begonnen is. Zoals ik vorige week al voorspelde wordt de derde vaste kraan nu bij molen 15 opgebouwd en kan daar ook het hijsen snel beginnen. De mobiele kraan bij molen 1 is nu bijna geheel  afgevoerd en de resterende mobiele kraan bij molen 27 ligt plat vanwege de wind. Ik gok dat de kraan van molen 18 straks naar molen 19 gaat. Dit werd later door de kraanmachinist uit ons dorp bevestigd.

 

We spraken op de toren een lid van Deltawind die in het boekje voor de ledenvergadering iets had gelezen over zonnepanelen op de Krammersite. Ik kon hem vertellen dat er plannen zijn voor een drijvend zonnepark in het hoogbekken. Deltawind wil ook drijvende panelen op het waterreservoir van zorgboerderij  de Nollestee en iemand vertelde dat er bij de Slufter ook al een proef met drijvende panelen gedaan wordt. Er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid  die de moeite waard zijn om te volgen.

 

Op donderdag trof ik heel wat dames op de uitkijktoren. Ze bleken allemaal bij GMB te werken en hadden hun jaarlijkse vrouwenuitje en werden door hun mannelijke collega’s over de site rondgereden en de dames zonder hoogtevrees beklommen de toren en kregen daar uitleg over het project. GMB doet vooral het funderingswerk en die zijn bij molen 8 en 9 bijna klaar en dan rest nog alleen het rijtje van 23 t/m 26.

 

Ik woon in Stad aan ’t Haringvliet en daar is een werkgroep die inventariseert hoe het dorp in 2025 van het gas zou kunnen. We hebben elektriciteit genoeg op het eiland om goed geïsoleerde huizen full-electric te maken maar bij oude en moeilijk te isoleren huizen kan dat niet en daarom wordt onderzocht in hoeverre waterstofgas het aardgas kan vervangen. In het verleden werd er op veel plaatsen al met een vorm van een mengsel met ook waterstof energie opgewekt en de huidige leidingen schijnen toch gebruikt te kunnen worden voor waterstof met eventuele bijmenging van biogas. Ik ben heel benieuwd of we daar proefgebied voor kunnen worden. Er schijnen al verwarmingsketels gebouwd te worden die zowel op waterstof als aardgas kunnen werken. Het probleem van elektriciteit omzetten in waterstof is dat het veel energie kost en daarom is het interessant om naar molens te kijken die meteen waterstof produceren. Lagerwei, die 29 jaar geleden de eerste molens van Deltawind leverde , heeft er ervaring mee en schijnt nu onderdeel van Enercon te zijn dus kunnen we mogelijk in de toekomst in ons dorp gas rechtstreeks van een water(stof)molen betrekken.

 

Een andere bezoeker vertelde dat hij aan de Grevelingenkant bij molen 2 was wezen kijken naar bouw van de TTC-GD. Dat wordt een testcentrum voor bouwers van getijdencentrales. Er komen daar drie testgoten van 3 tot 10 meter breed en een diepte van 5.75 meter. Wordt er niet getest dan staan er vier turbines die stroom kunnen opwekken voor 2000 huishoudens. Een leuk plan voor onze energieke regio. Ik ben er even wezen kijken en heb er een foto van gemaakt.

 

Ik was er begin deze week al om 6.30 en had toen ruim de tijd om met de portier te praten want de meeste werknemers komen tussen 6.45 en 7.00 uur langs de portiesloge om zich te laten registreren. We spraken over het voetballen in Nederland en het verdwijnen van RodaJC  uit de eredivisie en de kansen van Emmen om te promoveren. We moesten erkennen dat het niet onze sport is maar dat het wel heel belangrijk is voor de sociale cohesie in de dorpen en steden.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder