NAAM |
Jens Alliger |
LEEFTIJD |
37 |
WOONPLAATS |
Esens in Duitsland. Tijdens zijn werk hier verblijft hij in Hotel Oosterschelde in Sint Philipsland. |
WERKGEVER |
Enercon |
ROL IN PROJECT |
Supervisor kraanactiviteiten |
Kun je jouw werk voor Windpark Krammer omschrijven?
Ik ben verantwoordelijk voor het besturen en bouwen van de torenkranen bij dit windpark. We zijn eigenlijk van A tot Z betrokken bij dit proces, tot we klaar zijn met het bouwen van een turbine. Daarna doen we hetzelfde bij de volgende turbine. Naast het besturen van de kleine en grote kranen hou ik als supervisor overzicht over alle kraanactiviteiten op het windpark. Ik zorg er samen met het team voor dat we door kunnen gaan met alle onze werkzaamheden op de verschillende bouwplaatsen.
Welke uitdagingen heeft dit project voor jullie?
Het bouwen van 34 windturbines is een grote klus voor Enercon. We zijn iedere dag heel druk met het bouwen van dit windpark, maar een moeilijke klus is het voor ons niet. Onze mensen zijn heel goed getraind om alle werkzaamheden volgens de benodigde veiligheidsvoorschriften uit te voeren. We proberen ons werk heel goed te plannen zodat we niet hoeven te wachten wanneer we bij een andere turbine aan de slag kunnen. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de fundaties voor onze kranen al klaar zijn voor we ons werk bij een andere turbine hebben afgerond. Wel moeten we dit goed afdekken zodat we veilig kunnen werken.
Hoe is het om met deze grote kranen te werken?
De kranen waarmee we werken zijn bijzonder. Ze kunnen zichzelf bouwen en klimmen als het ware omhoog. Hierdoor hebben we minder ruimte nodig om in te werken en dat is nodig ook. Bij de bouw van Windpark Krammer hebben we namelijk niet veel ruimte. Dit maakt ons werk interessant, maar inmiddels is werken met deze kranen voor mij ‘another day at the office’.
Hoe is het om aan Windpark Krammer te werken?
Als ik met onze kranen aan het werk ben heb ik een geweldig uitzicht over het windpark. Het voelt alsof je in de wolken aan het werk bent met kleine mensen op de grond. Doordat de turbines niet ver uit elkaar staan is het voor ons prettig werken.
Hoe denk je over duurzame energie?
Ik werk nu 14 jaar voor Enercon in dit werkveld. Duurzame energie is dus heel normaal voor mij geworden, bijna vanzelfsprekend.
Terug naar overzicht
NAAM |
Rudie Klaasse |
LEEFTIJD |
44 |
WOONPLAATS |
Goes |
WERKGEVER |
Vevon |
ROL IN PROJECT |
Rayon manager Zuid-West Nederland |
|
|
Hoe lang ben je al betrokken bij Windpark Krammer?
Voordat de bouw begonnen was, zijn wij al betrokken geraakt bij het project waarbij we veel hebben samengewerkt met onderaannemer GMB om bijvoorbeeld de eerste hand te leggen aan verkeersplannen.
Kun je uitleggen wat je precies doet tijdens de bouw van Windpark Krammer?
Wij houden ons bezig met allerlei tijdelijke verkeersvoorzieningen rondom de bouw van het windpark. Zo bekijken we of wegen geschikt zijn om de materialen te kunnen aanvoeren. Soms moet een weg bijvoorbeeld tijdelijk worden verbreed en dienen daar aanpassingen te gebeuren voor het doorgaande verkeer. We maken gebruik van verkeersregelaars t.b.v. het bouwverkeer, ook maken we verkeersplannen, zorgen we voor de tijdelijke bewegwijzering en soms is het nodig om het verkeer tijdelijk tegen te houden, zodat bijvoorbeeld de bladen van turbines kunnen worden geleverd. Uiteindelijk zorgen we er zo voor dat het transport voor Windpark Krammer op een veilige manier kan plaatsvinden.
Wat zijn jouw grootste uitdagingen tijdens het project?
Voor ons is Windpark Krammer niet direct een enorm ingewikkelde klus. De verkeersinfrastructuur rondom het windpark maakt dat er niet heel veel veranderingen nodig zijn. Een van de uitdagingen waar we wel veel rekening mee moeten houden is niet geheel onlogisch; de soms harde wind. Zo moeten we soms snel een verkeersvoorziening regelen door een plotseling opstekende wind. Ook komt het voor dat we extra mensen inzetten omdat het weer goed is en we dit plotseling moeten annuleren door de harde wind.
Waarom is Windpark Krammer een mooi project om aan te werken?
Windpark Krammer is voor de vestiging uit Goes een groot project. Zeker omdat we hier veel materialen en verkeersregelaars inzetten voor bijvoorbeeld de bewegwijzering, veiligheid en begeleiding rondom het windpark. Voor ons is het daarom een mooie klus om aan bij te dragen.
Vind je windenergie belangrijk? En waarom is dat?
Ja, zeker. Het kan mij niet duurzaam genoeg. Ik zie windenergie als iets dat onontbeerlijk is voor de toekomst en juich dat dan ook toe.
Terug naar overzicht
Profiel van de bouwer
Naam: Elart Zondag
Leeftijd: 42
Woonplaats: Alkmaar (tijdens de bouw van Windpark Krammer verblijft Elart doordeweeks in hotel Bru in Bruinisse).
Rol in project: PLM Enercon Gmbh als logistiek coördinator external & internal
Betrokken sinds: Oktober 2017
Hoe lang ben je al betrokken bij Windpark Krammer?
Ik ben in oktober 2017 begonnen aan mijn werk voor Windpark Krammer en daarom heb ik me in een relatief korte tijd in dit project moeten werken, maar ik heb snel mijn weg gevonden dus dat is heel goed gelukt.
Kun je uitleggen wat je precies doet tijdens de bouw van Windpark Krammer?
Ik organiseer alle logistieke transporten via water en over de weg. Zo zorg ik ervoor dat alle materialen die vanuit Duitsland komen op tijd bij Windpark Krammer zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om betonsegmenten, maar ook om de bladen of materialen voor de torenkranen. Ik plan dit allemaal in overleg in met alle betrokken mensen zodat onder meer de installatieteams op tijd en met de juiste materialen door kunnen bouwen.
Wat waren jouw eerste gedachten toen je hoorde over de plannen van Windpark Krammer?
Ik werkte hiervoor voor partijen als Total en dan voornamelijk op zee. Daar liep mijn contract af waardoor ik een nieuwe opdracht zocht. Op dat moment kwam via Enercon Windpark Krammer op mijn pad. Het werd me direct duidelijk dat dit project een enorme uitdaging is en aangezien ik windenergie zie als de toekomst was dit een mooie volgende stap.
Wat zijn jouw grootste uitdagingen tijdens het project?
Ik heb me in beginsel erg verdiept in alle materialen die komen kijken bij het bouwen van een windpark zodat ik weet waar ik mee te maken krijg. Verder ben ik dagelijks bezig met de levering van betonsegmenten en daarbij spelen windcondities altijd een rol. Het maakt niet uit of er gehesen wordt of dat er alleen wordt vervoerd. We moeten altijd rekening houden met de wind om te bepalen of iets wel of niet kan worden uitgevoerd. Met het team waarin we hier werken houden we dat continu in de gaten. Ook komt het wel eens voor dat je moet improviseren. Zo was laatst een onderdeel niet meegekomen met de levering zodat ik direct een ander schip moet regelen dat dit onderdeel kan vervoeren. Op deze manier kun je vertraging van werkzaamheden en dus kosten voorkomen.
Waarom is Windpark Krammer een mooi project om aan te werken?
Elke dag is een wedstrijd. Dat wil zeggen dat er elke dag wel iets anders speelt. Dat maakt mijn werk spannend. Mijn doel is om het iedere dag voor alle partijen weer zo op te lossen dat alle werkzaamheden door kunnen gaan en alles in goede logistieke banen loopt.
Vind je windenergie belangrijk? En waarom is dat?
Windenergie is de toekomst. We zullen windenergie nodig hebben om ons op een schone manier van energie te voorzien. Ik werk daarom graag de komende tijd verder aan Windpark Krammer en aan andere windprojecten.
Terug naar overzicht