Han de Kam

Waarom bent uw lid van een coöperatie?
Mijn vrouw en ik zijn ontzettend veel bezig met duurzaamheid en schone energie en steunen Zeeuwind daarin. Zelf wonen we in een energieneutrale woning die we zelf hebben gebouwd in 2000. Het was toen nog een stuk lastiger om een duurzame woning te bouwen dan nu.  We hebben inmiddels 48 zonnepanelen liggen. Dertig daarvan liggen er al dertien jaar op. Later hebben we er nog panelen bijgelegd op een andere schuur bij ons huis. In totaal wekken we 7000 kWh op en dat hebben we ook nodig omdat we sinds drie jaar verwarmen met een warmtepomp. Ook rijden we een 100% elektrische auto en hebben we een warmte terugwininstallatie in de woning. Tot slot hebben we een grijswatersysteem in de woning waarmee we dus bijvoorbeeld wassen met regenwater.


Hoe belangrijk is schone energie voor u?
Wij zijn daar ons hele leven al mee bezig en met onze eigen woning hebben we al veel kunnen realiseren. We letten heel erg op duurzaamheid en voor ons is het een must. En dat geldt niet alleen voor energie. Je kunt wel zonnepanelen op je dak leggen, maar als je de deuren en de ramen open laat staan schiet dat vervolgens niet op.

 

Ik ben ook projectleider van een werkgroep ‘Duurzaam Oostkappelle’. Wij hebben in samenwerking met de gemeente Veere nu één voorbeeldstraat in Oostkappelle waar we met elkaar proberen om mensen warm te krijgen voor verduurzaming. Vanaf september gaan we dit uitrollen over het hele dorp. Zo proberen we een voorbeeldgemeente te worden.

 

Wat dacht u toen u voor het eerst hoorde over Windpark Krammer?
Ik dacht dat het één groot avontuur zou worden om op deze plaats dit project te bouwen. Het is toch een natuurgebied en dat is best een puzzel om daaruit te komen. Als ik dan zie hoe alles technisch opgelost wordt, vind ik dat prachtig om te zien. Het detectiesysteem dat de zeearend detecteert en vervolgens de molen stilzet vind ik hier een heel mooi voorbeeld van.

 

Volgt u de bouw actief?
Ik volg het zeker. Ik ben naar de excursies op de Krammer geweest en lees altijd berichtjes uit de nieuwsbrief van Windpark Krammer.


Hoe kijkt u verder naar windenergie?
Ik sta positief tegenover windenergie. Ik denk dat als je windmolens goed inpast dit heel goed kan. Ik denk ook dat een project van onderop, een burgerinitiatief, beter werkt dan wanneer je dit van hogerhand aanvliegt. Wij merken met onze werkgroep ook veel positievere reacties dan wanneer bijvoorbeeld een overheid dingen komt vertellen.

 

Ooit gedacht dat coöperaties zo’n groot project mogelijk zouden kunnen maken?
Ik heb altijd gedacht dat als je dit wilt en er echt voor gaat met elkaar dan kan het. Je moet je ideaal voor ogen houden en daar voor blijven gaan. Daarom had ik er vertrouwen in.

Terug naar overzicht

Ysbrand Korneef

Ysbrand Koornneef uit Goedereede is 25 jaar geleden via een kennis lid van Deltawind geworden. Hij was met zijn broer altijd al met windmolens bezig en heeft zelf een windmolen van 10 meter in de achtertuin.

 

Naast een windmolen heeft Ysbrand ook zijn dak vol liggen met zonnepanelen, zodat hij nog meer energie opwekt. ’Ik vind het belangrijk om duurzame energie op te wekken, omdat de fossiele brandstof eindig is.’ Daarnaast wil hij de globale footstep te beperken. ’We verspillen teveel energie met luxegebruik en gemak. Je kunt beter de lampen uit doen, dan een led-lamp indraaien!’ Ysbrand bespaart op vele manieren energie. ’Het regenwater wordt opgevangen en wordt gebruikt voor de tuin en het doorspoelen van de WC. Ik filter het water via een installatie voor bijvoorbeeld de wasmachine. Het is nog niet zuiver genoeg voor drinkwater, want daar is de installatie net te duur voor.’ Ook rijdt hij in een hybride auto waar zelfs ook zonnepanelen op liggen. ’Die zonnepanelen zorgen voor de airco!’

 

Duurzame energie opwekken en daarbij ook weinig energie verbruiken: dat moet leiden tot een lage energierekening? ’We hebben alleen een energierekening voor gas. Ik houd veel energie over en lever dat dan ook terug aan het net.’

 

Ook over windpark Krammer is Ysbrand enthousiast. ’De plek waar het windmolenpark Krammer komt, is fantastisch. Bij de sluizen is een mooie plaats waar weinig mensen er last van hebben. Als dat park bij mij in de bebouwde kom werd gebouwd, had ik de molens ook omgezaagd. Dat is het voordeel van mijn windmolen: die maakt totaal geen geluid en heeft nauwelijks slagschaduw. Niemand heeft er last van!’

Terug naar overzicht

Jan en Stella Bakker

Jan en Stella Bakker uit Middelharnis zijn twee actieve leden van Deltawind en ondanks hun pensionering nog erg actief. Zo zijn ze beiden vrijwilliger in de zorg en promoten ze Deltawind waar het maar kan. ‘We zitten allebei in het PR-team’, vertelt Jan trots. ‘Wij vinden duurzame energie belangrijk en vinden het leuk om die passie op anderen over te brengen.’

 

Tegenstanders van windenergie ontmoeten ze tijdens hun PR-activiteiten natuurlijk ook. Daar gaan ze nuchter mee om: ‘Ik snap best dat sommige mensen de windmolens niet mooi vinden, maar we hebben gewoon een windenergie opdracht van de rijksoverheid. We kunnen hoog of laag springen, maar daar verander je niets aan,’ aldus Stella. ‘Is een kolencentrale in je achtertuin dan wel mooi?’, voegt Jan toe.

 

Jan heeft gevaren bij de Koninklijke marine – ‘Ik heb iets met water’ – en vindt windpark Krammer daarom fascinerend. ‘Waar water overgaat in land en land overgaat in water, is ruimte. Daar val je dus relatief weinig mensen lastig met zo’n windpark. Ik vind het erg slim om het park daar neer te zetten.’ Stella is daarnaast ook erg enthousiast over het projectteam: ‘Het zijn net jonge honden die ontzettend goed samenwerken. Ze vullen elkaar fantastisch aan en zijn ook open over de mogelijke nadelen die zo’n windpark met zich mee kan brengen.’

Terug naar overzicht