Han de Kam

Lid Zeeuwind

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De ruim 4000 leden van Deltawind en Zeeuwind hebben samen het initiatief genomen om dit windpark te ontwikkelen. Daarom stellen we ze graag voor. Han de Kam is sinds 7 jaar lid van Zeeuwind en woont in Oostkapelle.

Waarom bent uw lid van een coöperatie?
Mijn vrouw en ik zijn ontzettend veel bezig met duurzaamheid en schone energie en steunen Zeeuwind daarin. Zelf wonen we in een energieneutrale woning die we zelf hebben gebouwd in 2000. Het was toen nog een stuk lastiger om een duurzame woning te bouwen dan nu.  We hebben inmiddels 48 zonnepanelen liggen. Dertig daarvan liggen er al dertien jaar op. Later hebben we er nog panelen bijgelegd op een andere schuur bij ons huis. In totaal wekken we 7000 kWh op en dat hebben we ook nodig omdat we sinds drie jaar verwarmen met een warmtepomp. Ook rijden we een 100% elektrische auto en hebben we een warmte terugwininstallatie in de woning. Tot slot hebben we een grijswatersysteem in de woning waarmee we dus bijvoorbeeld wassen met regenwater.


Hoe belangrijk is schone energie voor u?
Wij zijn daar ons hele leven al mee bezig en met onze eigen woning hebben we al veel kunnen realiseren. We letten heel erg op duurzaamheid en voor ons is het een must. En dat geldt niet alleen voor energie. Je kunt wel zonnepanelen op je dak leggen, maar als je de deuren en de ramen open laat staan schiet dat vervolgens niet op.

 

Ik ben ook projectleider van een werkgroep ‘Duurzaam Oostkappelle’. Wij hebben in samenwerking met de gemeente Veere nu één voorbeeldstraat in Oostkappelle waar we met elkaar proberen om mensen warm te krijgen voor verduurzaming. Vanaf september gaan we dit uitrollen over het hele dorp. Zo proberen we een voorbeeldgemeente te worden.

 

Wat dacht u toen u voor het eerst hoorde over Windpark Krammer?
Ik dacht dat het één groot avontuur zou worden om op deze plaats dit project te bouwen. Het is toch een natuurgebied en dat is best een puzzel om daaruit te komen. Als ik dan zie hoe alles technisch opgelost wordt, vind ik dat prachtig om te zien. Het detectiesysteem dat de zeearend detecteert en vervolgens de molen stilzet vind ik hier een heel mooi voorbeeld van.

 

Volgt u de bouw actief?
Ik volg het zeker. Ik ben naar de excursies op de Krammer geweest en lees altijd berichtjes uit de nieuwsbrief van Windpark Krammer.


Hoe kijkt u verder naar windenergie?
Ik sta positief tegenover windenergie. Ik denk dat als je windmolens goed inpast dit heel goed kan. Ik denk ook dat een project van onderop, een burgerinitiatief, beter werkt dan wanneer je dit van hogerhand aanvliegt. Wij merken met onze werkgroep ook veel positievere reacties dan wanneer bijvoorbeeld een overheid dingen komt vertellen.

 

Ooit gedacht dat coöperaties zo’n groot project mogelijk zouden kunnen maken?
Ik heb altijd gedacht dat als je dit wilt en er echt voor gaat met elkaar dan kan het. Je moet je ideaal voor ogen houden en daar voor blijven gaan. Daarom had ik er vertrouwen in.

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder