Laatste nieuws

Proces uitschakelen luchtvaartverlichting loopt vertraging op

Fotograaf: Menno Mulder WT4 met luchtvaartverlichting aan

30 april 2020

BRUINISSE – Het proces om de rode lampen op de windturbines van Windpark Krammer te doven, loopt vertraging op. Eerder was de verwachting dat de verlichting al mogelijk voor het einde van 2020 uit zou kunnen. Maar de juridische, organisatorische en technische afwikkeling is zo complex dat er meer tijd nodig is.

 

De ministeries van Defensie, Economische Zaken en Klimaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Agentschap Telecom, Rijkswaterstaat en andere organisaties zijn betrokken bij het proces. Allemaal vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en belangen. Volgens Krammer-directeur Tijmen Keesmaat betekent de vertraging weliswaar uitstel, maar zeker geen afstel: “Het goede nieuws is dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Alle instanties die betrokken zijn bij het proces zijn het erover eens dat luchtvaartverlichting niet hoeft te branden als er geen vliegtuigjes of helikopters in de buurt zijn. Maar het vergt simpelweg meer tijd om het proces zorgvuldig af te ronden. Het gaat hier over veiligheid in de lucht en daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan.”

 

Om de luchtvaartverlichting van Windpark Krammer uit te zetten is een radarsysteem nodig dat het luchtruim in de gaten houdt. Windpark Krammer heeft in 2018 als eerste windpark in Nederland een pilot uitgevoerd met radarnaderingsdetectie. Hieruit bleek dat radar een effectieve toepassing is om de luchtvaartveiligheid te waarborgen. Om dit systeem overal in Nederland toe te kunnen staan is een projectgroep opgericht om dit juridisch en technisch te realiseren. Maar die projectgroep heeft meer tijd nodig.

 

“Dit is natuurlijk een zeer teleurstellende boodschap maar ik heb er wel alle vertrouwen in dat het goed komt. De belangrijkste reden dat wij de verlichting willen uitschakelen is de hinder bij omwonenden. Het is in het hele land een bron van weerstand tegen windparken. En dat is ook waarom het zo belangrijk is dat alle betrokken organisaties in ieder geval hebben aangegeven hier oog voor te hebben. We zijn er nog niet, maar er worden wel belangrijke stappen in de goede richting gezet.“

 

Hoeveel tijd er nog nodig is om de luchtvaartverlichting uit te schakelen is op dit moment nog niet te zeggen.

 

Fotograaf: Menno Mulder
WT4 met luchtvaartverlichting aan

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder