Obstakelverlichting Windpark Krammer eind 2020 zeer waarschijnlijk uit

Goed nieuws voor de omgeving: de rood en wit knipperende obstakelverlichting op de windturbines van Windpark Krammer kan eind 2020 zeer waarschijnlijk uit. Dat blijkt na een succesvolle pilot die Krammer initieerde en met o.a. het Ministerie van EZK, RVO, provincie Groningen en luchtvaartautoriteiten uitvoerde. Windpark Krammer initieerde deze pilot omdat zij de impact van de obstakelverlichting op de omgeving erg groot vond.

 

Incidenteel in plaats van permanent

Natuurlijk is het belangrijk dat de windturbines goed zichtbaar zijn voor vliegverkeer om ongelukken te voorkomen. Daarvoor zijn regels opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De verlichting staat nu echter vooral preventief aan. Met de pilot werd onderzocht of de luchtvaartverlichting uit kan, tenzij er een vliegtuig overvliegt.

 

Vliegtest

Getest werd of met een radar daadwerkelijk alles dat in de directe omgeving vliegt ook wordt gedetecteerd (en bijvoorbeeld vluchten op grotere hoogte juist niet). Tijdens een testweek in mei 2018 werd met een klein vliegtuig diverse manoeuvres uitgevoerd in de omgeving van Windpark Krammer. Tijdens de vlucht werd met mobiele meetapparatuur getest of het vliegtuig door de radar wordt gedetecteerd. De resultaten van die test waren positief.

 

Wemeldinge

De positieve resultaten waren de eerste horde. Ook werd gekeken naar benodigde vergunningen en de aanschaf van zo’n systeem. De toekomstige radarpost bij Wemeldinge bleek geschikt om luchtvaartuigen bij windparken in de omgeving te kunnen detecteren. Overheden bleken voorstander van de inzet van deze radar voor de aansturing van luchtvaarverlichting zodat de lampen op windturbines in Zeeland ‘uitgezet kunnen worden’. De verlichting gaat alleen aan wanneer een vliegtuig wordt gedetecteerd.

 

Komende stappen

De uitbreiding van de radarpost in Wemeldinge met een luchtvaartradar moet op 1 januari 2021 gereed zijn. Vanaf dat moment zijn radarsignalen voorhanden waarmee luchtvaartverlichting van windparken kan worden aangestuurd. Windpark Krammer werkt de komende tijd met Rijkswaterstaat aan een overeenkomst voor het medegebruik van de radarsignalen.

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder