Anna Jacobapolder voorzien van zonnepanelen

Het omgevingsfonds van Windpark Krammer voorziet voor direct omwonenden in een jaarlijkse tegemoetkoming in de groene stroomrekening. In de Anna Jacobapolder hebben 170 huishoudens gekozen voor een set zonnepanelen in plaats van een jaarlijkse tegemoetkoming in de groene stroomrekening. Deze zonnepanelen zijn inmiddels bij alle huishoudens geplaatst.

 

Windfonds Krammer
Windpark Krammer is van en voor de regio. Om direct omwonenden te laten profiteren van het windpark, is een omgevingsfonds opgericht. Met dit fonds krijgen omwonenden tot 2,5 kilometer van het windpark een jaarlijkse tegemoetkoming in de groene stroomrekening. In de Anna Jacobapolder hebben 226 huizen recht op die tegemoetkoming. Onder leiding van stichting Windmolens AJP hebben 170 van die huishoudens echter gekozen voor een set zonnepanelen in plaats van de jaarlijkse bijdrage in de groene stroomrekening.

 

WindmolensAJP
Het initiatief kwam van stichting WindmolensAJP. Na gesprekken onder leiding van Frank van Gennip en Eric Moerland met Windpark Krammer om de Anna Jacobapolder te laten meeprofiteren van het windpark, kwam de wens om de tegemoetkoming in één keer te ontvangen in de vorm van een set zonnepanelen bestaande uit 13 panelen, een omvormer en de installatie. Tijmen Keesmaat, directeur Windpark Krammer: “We begrijpen dat niet iedereen stond te springen toen Windpark Krammer gebouwd werd. Wel wilden we de regio graag laten meeprofiteren van het project. We waren enthousiast over het idee van de stichting om de tegemoetkoming in een keer te ontvangen en te gebruiken voor zonnepanelen. Dit laat zien dat je samen toch tot een duurzaam compromis kunt komen.”

 

Het Kompas
In oktober 2017 werden de eerste zonnepanelen gelegd op het dak van C.B.S. Het Kompas. Na een klein anderhalf jaar aan installatie zijn alle huishoudens van de zonnepanelen voorzien. Eric Moerland, bestuurslid stichting WindmolensAJP: “Nu de panelen op de daken liggen, krijg ik leuke reacties. Sommigen hebben de panelen al een jaar liggen en hebben een leuk bedrag teruggekregen met de eindafrekening. Dat betekende voor iemand zelfs dat ze eindelijk eens op vakantie kon! Ook werd er in het begin wel eens gemopperd over of de zonnepanelen wel echt gelegd zouden worden, maar ook die mensen zien dat het windpark zich aan de afspraak heeft gehouden.”

Foto’s: Hans Villerius

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder