Windpark Krammer neemt detectiesysteem in gebruik

BRUINISSE – Oplettende omwonenden en passanten hebben het wellicht gemerkt, sinds half december, brandt de rode obstakelverlichting van Windpark Krammer nog maar af en toe. 

 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op 20 december Windpark Krammer officieel toestemming gegeven om een naderingsdetectiesysteem in gebruik te nemen. Het systeem moet ervoor zorgen dat de rode obstakelverlichting op de windturbines alleen nog incidenteel brandt, bijvoorbeeld als er een luchtvaartuig binnen een straal van ongeveer 5 km van het windpark vliegt.

 

Data van vliegtesten met een drone en een vliegtuig zijn in het najaar geanalyseerd, getoetst en veilig bevonden. Na het bericht van ILT heeft Windpark Krammer de beheerder van het systeem, Lantan Safe Sky in Duitsland, opdracht gegeven het systeem in werking te stellen. De komende weken wordt het systeem verder afgesteld en ingeregeld. Hoelang deze werkzaamheden nog precies duren is nog niet helemaal duidelijk. Omdat Windpark Krammer het eerste windpark in Nederland is dat dit systeem gebruikt, moet het systeem veel data verzamelen en verwerken en dat kost tijd. Dit betekent dat de rode lampen de komende tijd nog afwisselend aan en uit kunnen zijn.

 

Om de windturbines van Windpark Krammer zichtbaar te laten zijn voor bijvoorbeeld helikopters en sportvliegtuigen branden overdag witte lampen. Dat blijft zo. Bij het invallen van de schemering nemen rode lampen de functie van de witte lampen over. De rode lampen gaan vervolgens uit als het donker is en springen alleen nog aan als er in de omgeving een luchtvaartuig wordt gedetecteerd. Het systeem is faalveilig, wat betekent dat bij een foutmelding of storing het systeem automatisch overschakelt in een veilige modus. Dat houdt in dit geval in dat de rode lampen aangaan.

 

Het doven van de rode luchtvaartverlichting ’s nachts heeft voor Windpark Krammer prioriteit. Al sinds de bouw van het windpark is er met verschillende instanties gezocht naar technische en juridische oplossingen om dit mogelijk te maken. Windpark Krammer is het eerste windpark in Nederland dat ’s nachts de verlichting dooft. De verwachting is dat mogelijk tientallen windparken in Nederland dit systeem de komende jaren invoeren.

 

Foto: Hans Villerius 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder