Projecten gesteund

door het Windfonds

Windfonds Krammer is sinds 2019 actief en steunt duurzame projecten in de omgeving.

 

Jaarlijks kunnen in twee ronden aanvragen voor een bijdrage uit het fonds worden ingediend. Dat kan steeds tot 1 april (voorjaarsronde) of tot 1 oktober (najaarsronde). Is de inzending te laat binnen of zijn er te veel aanvragen, dan verschuift de aanvraag automatisch naar de volgende ronde.

 

Stichting Windfonds Krammer is opgericht om de regio mee te laten profiteren van de opbrengst van Windpark Krammer.  Van elke geproduceerde MWh duurzame energie doneert het windpark 50 eurocent aan het fonds. Dat komt neer op jaarlijks ongeveer 90.000 euro.

 

Deze projecten zijn al gesteund:

 

Vijfde ronde – voorjaar 2021

 

 • Kijk- en koophal – Bruinisse

Zonnepanelen op het dak van de kringloopwinkel in Bruinisse. Bedrag: € 4.900.

 

 • Molenstichting GO – Nieuwe-Tonge

Grootonderhoud aan Molen d’Oranjeboom. € 15.000.

 

 • Heemkundekring Philippuslandt – Sint Philipsland

€ 2.000 voor drie projecten: vervangen voorzetluiken Weegbrug, restauratie oude molensteen, restauratie en verplaatsing oude gedenksteen Zuiddijk Sint Philipsland.

 

 • V.V. Bruse Boys – Bruinisse

Zonnepanelen op de accommodatie van V.V. Bruse Boys in Bruinisse. Bedrag: € 8.000.

 

 

Vierde ronde – najaar 2020

 

 • Dierenwei – Nieuwe Tonge

Voor de tweede keer in 2020 ontvangt de Dierenwei in Nieuwe-Tonge een bijdrage uit het windfonds. Deze keer € 7.600 voor zonnepanelen. Met de installatie van de zonnepanelen is de Dierenwei volledig zelfvoorzienend!

 

 • Basisschool de Nobelaer – Oude Tonge

Meer ruimte voor natuur op het schoolplein van Basisschool de Nobelaer. De school diende een aanvraag in voor de vernieuwing van het schoolplein. Op het nieuwe schoolplein is straks ruimte voor meer creativiteit, groen, insecten, water en een extra brede glijbaan! Een cheque van € 20.000 is overhandigd.

 

 • Stichting Brusea – Bruinisse

Het museum diende een aanvraag in voor een nieuwe buitenkeuken. In de keuken worden wekelijks mossels en bolussen bereid en die was toe aan een flinke opknapbeurt en energiezuinige apparatuur. Bijdrage uit het fonds: € 11.000.

 

 • Getijdenbak – Bruinisse

Een educatief project langs de Oosterschelde kan rekenen op een bijdrage van € 5.400 euro.  Hiermee wil de dorpsraad van Bruinisse een getijdenbak aanleggen om te laten zien wat de Oosterschelde tijdens vloed meebrengt en wat er bij eb allemaal achterblijft.

 

 • Jeugd-Sociëteit de Pul – Bruinisse

De discolampen in de ‘soos’ zijn toe aan een energiezuinige LED-variant. Met een bijdrage van € 3.415 wordt ook nog eens flink bespaard op de jaarlijkse energierekening.

 

 

Derde ronde – voorjaar 2020

 

 • Solarbank – Oude-Tonge

Dorpsraad Oude-Tonge ontvangt € 7.416,09 voor het realiseren van een ‘solarbank’ bij de multi(functionele) sportkooi aan de Mercuriusweg in Oude-Tonge. De solarbank is een soort oplaadpunt waar je van alles kunt opladen; elektrische fiets, scootmobiel, smartphone etc. De dorpsraad hoopt dat deze voorziening bijdraagt aan ‘sociale binding’ omdat gebruikers een poosje neerstrijken om te laden én te kijken naar de sportieve activiteiten van dorpsgenoten. De cheque is donderdag 25 juni 2020 overhandigd aan Ben Musters en Marleen Kraaijo (Dorpsraad Oude-Tonge).

 

 • Dierenwei – Nieuwe Tonge

Dierenwei Nieuwe Tonge, achter De Tuunstee, vormt een waardevolle locatie in het dorp, een sociale plek waar jong en oud graag komt. Geiten, een lammetje, kippen, duiven en wallaby’s, hebben het hier prima naar hun zin en worden er dagelijks uitstekend verzorgd. Alleen ontbrak het in de stallen nog aan deugdelijke én energiezuinige verlichting. Hiervoor ontvangt Dierenvei een gift van € 965 van Windfonds Krammer. De cheque is donderdag 25 juni 2020 overhandigd aan beheerder Wennie van Moort en zijn kleindochter Esther Nagtegaal.

 

 • Mossel – Bruinisse

Bruinisse en de reuzenmossel, aan de Havenkade, ze hóren bij elkaar. Het kunstwerk, naar ontwerp van kunstenaar Koos van der Velden, siert het dorp al sinds 1997 en is sindsdien een geliefde hotspot voor een selfie. Haar oorspronkelijke schoonheid is de ‘Bruse Mossel’ echter kwijtgeraakt. In plaats van de originele zwarte mosselkleur kreeg het kunstwerk bij restauratie een bruine verflaag. Het was menigeen een doorn in het oog. Bovendien werd deze vier meter lange, drie meter hoge en 800 kilo wegende icoon van het mosseldorp eind 2018 door een vuurwerkbom vernield. Dorpsraad Bruinisse zette zich in voor restauratie. Namen de dorpsraad ontvingen Marja Maaskant en Sandra van den Berg op donderdag 25 juni 2020 een cheque van € 1.810,16.

 

 • Zonnedak – Sint Philipsland

Stichting Dorpsbelangen Sint Philipsland ontvangt € 10.000 voor ongeveer  honderd zonnepanelen op het dak van het dorpshuis. In Sint Philipsland en in Anna Jacobapolder zijn de dorpshuizen geen eigendom van de gemeente maar van genoemde stichting. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers verloopt de exploitatie van de dorpshuizen, als ‘huiskamer van het dorp’, efficiënt en zeer kostenbesparend. Met de bijdrage uit Windfonds Krammer komt de aanleg van de zonnepanelen een stuk dichterbij. Namens Stichting Dorpsbelangen namen Martijn Bomas en Stan van de Velde op donderdag 25 juni de bijbehorende cheque in ontvangst.

 

 

Projecten die in 2019 een bijdrage ontvingen: 

 

 • Basisschool de Meerpaal
  Basisschool de Meerpaal vroeg een bijdrage voor de zogenaamde Energy Floor. Hiermee wekken de bewegingen van de kinderen energie op. Leuk, duurzaam én gezond! Ook kan de vloer ingezet worden bij bepaalde lesmodules.

 

 • Dorpsraad Bruinisse
  De Dorpsraad in Bruinisse om een bijdrage voor ‘Kattenogen’ in het Westplantsoen in Bruinisse. Daar is het nu na zonsondergang erg donker. Jammer, want het park leent zich uitstekend voor wandelingen met de hond of om een doorsteek te maken. ‘Kattenogen’ op zonne-energie zorgen voor een verlicht pad waardoor het park ook na zonsondergang begaanbaar is.

 

 • Dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei
  Bij het Burgemeester Sterkplein in Nieuwe-Tonge is op dit moment nog geen speelgelegenheid voor de kinderen. De Dorpsraad wilde daar wat aan doen en diende een plan in om op het grasveld een speeltuin te bouwen. Om de leefbaarheid te vergroten en een ontmoetingsplek voor jong en oud te creëren.

 

 • SD op weg
  Het mobileitisplatform SD Op Weg diende een aanvraag in om twee elektrische leenauto’s in Bruinisse te stationeren. Een vernieuwende oplossing waarmee zowel ouderen, toeristen en inwoners met minder auto’s toch op een duurzame manier mobiel kunnen blijven.

 

 • Sportdorp Sint Philipsland
  Sportdorp Sint Philipsland vroeg een bijdrage voor een informatiebord bij de nieuwe jeu de boules baan, met de bedoeling om jong en oud samen te laten komen. Het bord is inmiddels klaar en liefhebbers kunnen lekker jeu de boulen! Vrijwilligers Ellie en Adrie van Dijke hebben de taak op zich genomen om het baantje te beheren. Interesse om ook eens een balletje te gooien? De baan is te vinden aan de Luysterlaan in Sint Philipsland.

 

 • Tennisvereniging het Westrak
  Tennisvereniging het Westrak vroeg een bijdrage om 34 (bekend getal!) zonnepanelen te plaatsen op de kantine om zo het energieverbruik van de club te verkleinen.

 

 • Voetbalvereniging Noad’67
  Noad’67 deed een aanvraag voor een bijdrage aan zonnepanelen op hun accommodatie. Er wordt flink verbouwd om extra kleedruimte beschikbaar te maken, maar de zonnepanelen liggen er al. Ook het zonnetje was flink aanwezig toen oud-secretaris en manus-van-alles Cenny Reijnhoudt poseerde voor de foto. Laat die meter maar lopen!

 

Terug naar overzicht