Vandaag is de herfst echt begonnen en je wordt bijna van de toren geblazen door de harde wind. Het gezin uit Friesland is toch gekomen. Ze hebben een heerlijke week gehad met strandwandelingen , een bezoek aan Neeltje Jans en de zeehondenopvang in Stellendam. Het mooiste was toch het van nabij zien hijsen van de drie delen van de gondel en de eerste wiek bij molen 32 naast de uitkijktoren. Wat een mooi zicht vanaf de toren op al die werkzaamheden op de grond en in de lucht. Ze hadden gehoopt dat vandaag de andere twee wieken naar boven zouden gaan en waren erg benieuwd naar het gebruik van het contragewicht om de andere twee wieken in de goede stand te krijgen voor de derde wiek. Helaas waait het veel te hard en zijn de kranen bij molen 32 en 31 zelfs gestreken en liggen nu werkeloos te wachten op beter weer. Als troost gaat het gezin vandaag naar de Tweede Maasvlakte om daar een rondrit te maken langs de grote kranen daar.
Deze week sprak ik ook de Servische student met wie ik toelatingsexamen heb gedaan om de site op te mogen. Het deed een afstudeerproject over energieopslagmogelijkheden voor het Krammerproject en is onlangs afgestudeerd en komt nog af en toe even terug naar Nederland vanwege contacten met het bedrijf waar hij het onderzoek mee deed. Ik kwam hem onlangs toevallig op de trap van de uitkijktoren tegen toen hij daar met anderen was wezen kijken en zag hem nu op een bijeenkomst van Deltawind waarop zijn project werd gepresenteerd. Ik heb er veel van geleerd en droom nu van een batterijopslag in ons dorp dat duurzamer wil worden. Deze week was in het nieuws dat de nieuwbouwwijk van ons dorp twee elektrische BMW’s krijgt als deelauto voor de toekomstige bewoners.
Natuurlijk kwam in gesprekken met andere bezoekers van de toren ook de weerstand tegen nieuwe windmolens bij Oude- en Nieuwe Tonge aan de orde. De bezwaren zijn heel invoelbaar maar komen te laat in het proces en worden wat in diskrediet gebracht door heel eenzijdige en ongefundeerde verhalen in de media. Dat is jammer want de gemeente heeft destijds bij het aanwijzen van de plaatsingsgebieden heel goed naar de bevolking geluisterd en bijvoorbeeld de mening van Den Bommel en Stad aan ’t Haringvliet geheel overgenomen. Het aanwijzen van plaatsingsgebieden was bedoeld om steeds terugkerende discussies te voorkomen en is aangenomen door de door ons gekozen gemeenteraad ,die we gemachtigd hebben om onze persoonlijke, de eilandelijke en de algemene belangen af te wegen en daar over besluiten te nemen. De weerstand in Nieuwe en Oude Tonge is pas na het plaatsingsbesluit goed op gang gekomen en toen lag er al veel vast. Bij de plannen voor een vliegveld en enorme kassenbouw op Flakkee waren bijna dezelfde mensen wel op tijd en hebben ons daarmee veel ellende bespaard. In de contacten tussen voor- en tegenstanders is helaas te weinig dialoog terwijl toch veel idealen door deze twee groepen gedeeld worden. Wat het meest botst is dat de voorstanders van windenergie, vaak vanuit een niet direct bedreigd gebied, meer naar de toekomst van de wereld en ons nageslacht kijken en de tegenstanders hun persoonlijk leven aangetast voelen. Ik denk dat we begrip voor beide kanten moeten hebben en moeten zoeken naar een dialoog. Bij Nieuwe Tonge komen nu minder molens dan gepland waarmee de bouwers aangeven dat ze wel degelijk naar de bezwaren geluisterd hebben.
De portier vertelde dat hij eigenlijk brandwacht is en dit portierswerk tijdelijk doet omdat zijn eigenlijke werk was overgenomen door een concurrent . Hij is ook lid van de vrijwillige brandweer en hoopt beroepsbrandweerman te worden. Ik vroeg of hij nog de vos of andere dieren gezien had maar hij kwam niet verder dan een vrijend paartje in een cabrio onder het oog van de beveiligingscamera’s