Vanaf de uitkijktoren #20

Vanwege een vakantie hebben we een week overgeslagen maar dat merk je nauwelijks omdat er vanwege de harde wind niet zo veel spectaculairs gehesen kon worden.  Molen 7, 35 en 29 zijn op hoogte en 29 heeft zelfs al een stuk gondel.

 

We verwachten nu weer meer bezoekers op de uitkijktoren want de volgende molens zullen vooral aan de overzijde van de weg gebouwd worden en veel minder zichtbaar zijn vanaf de parallelweg. Bij molen 10 is een vast hoge kraan opgebouwd en bij molen 5 staat een hoge mobiele kraan en bij die molens zal de bouw wel spoedig beginnen. Molen 2 vliegt ook snel de hoogte in en molen 4 heeft als eerste verlichting; overdag wit en ’s nachts rood licht. Aan deze kant van de weg is het wachten op molen 15 en molen 28 en als die klaar zijn is hier het doel bereikt. Achter molen 29 wordt gewerkt aan uitbreiding van het natuurgebied als compensatie van de ruimte die de molens gaan innemen. Vanmorgen liepen er drie reeën en ook de zeearend wordt bijna dagelijks gespot.

 

Er wordt de laatste weken ook hard proefgedraaid en gisteren draaiden er wel vier molens tegelijk.

 

Vanwege de enorme aandacht in de pers voor de aardbevingen in Groningen gaat het grote publiek ook beseffen dat we de gaskraan in Groningen steeds dichter moeten draaien en dat er naar alternatieven gezocht moet worden. Je kunt er veel over lezen en voorlopig is er geen alternatief dat nu goed bruikbaar en acceptabel lijkt maar het is erg boeiend. Er zal verschil moeten gemaakt worden tussen oude huizen met geen spouwmuur, dubbele ramen en slechte vloerisolatie die gas zullen willen houden en huizen van na 1980 die beter geïsoleerd zullen zijn en in aanmerking komen voor aardwarmte. Deltawind gaat keuzes over investeren in de toekomst maken en het dorp Stad aan ’t Haringvliet gaat het dorp betrekken in de energietransitie.

 

Op de uitkijktoren spraken we iemand die meer interesse had in de vogeltjes dan in de molens en we wezen hem op de zeearend op de slikken en gaven natuurlijk ook een tip over de flamingo’s bij Battenoord. Hij was vooral benieuwd naar het aantal broedparen van de oeverzwaluwen  in het afgelopen jaar dat vast te lijden heeft gehad van al die activiteiten op dit project. Ik kon hem geen antwoord geven en verwees hem naar de vogelwerkgroep van de NLGO of de zusterorganisatie op Schouwen.

 

Leuk zijn altijd die kinderen op de toren ,die met een ouder komen kijken omdat ze op school een spreekbeurt hebben over duurzaamheid en dan foto’s maken van onze prachtige molens die je hier ziet opbouwen. Ze zijn altijd erg onder de indruk van wat er allemaal bij komt kijken zoals het damwanden slaan aan de overzijde, het heien en de vele vrachtauto’s met onderdelen die met zwaailichten en verkeersbegeleiders onder de toren voorbij komen. Het hijsen van een betonnen segment van een vrachtauto naar de opslagruimte is vanaf de toren goed te volgen en als je dan ook nog een foto van dichtbij kunt maken van het hijsen van een wiek naar 120 meter hoog, dan voel je al dat je zeker een voldoende voor je spreekbeurt krijgt. Vaak wijs ik hen op deze website voor extra informatie en de mogelijkheid er foto’s en filmpjes  van af te halen voor een powerpointpresentatie.

 

Zoals altijd gaan we aan het eind van ons bezoek een praatje maken met de portiers die vaak originele adviezen en verhalen hebben. Wat mij altijd opvalt is hun enthousiasme voor hun vak en hun klantvriendelijkheid. Waar wordt je na vier maanden toch weer met je naam aangesproken als je bij het loket komt om je met je helm met nummer te melden?

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder