Vanaf de uitkijktoren #19

Het grootste nieuws voor mij is dat molen 34 als eerste nu echt draaide en stroom kan leveren. Vandaag stond 34 weer stil en draaide molen 12. Ik verwacht dat de andere 8, die uitwendig klaar zijn, nu wel snel zullen volgen.

 

Op de toren had ik een gesprek met een dame uit Ooltgensplaat die trots vertelde over een artikel in Trouw waarin getwijfeld werd aan de duurzaamheid van een windmolen. Het beton is niet gemakkelijk herbruikbaar en de mijnbouw van aluminium, chroom, koper, ijzer, lood en nikkel is put de aarde uit en is vervuilend en wie bewijst dat er geen kinderarbeid betrokken is bij het winnen van Boor, Kobalt, Mangaan, Molybdenum en andere zeldzame aardmetalen? Hoe vervuilend is het productieproces van deze grondstoffen maar ook de bouw van de molens met al die vrachtauto’s en kranen? Ik had het artikel ook gelezen en het belicht alleen de windmolens en niet de alternatieven die helaas nog meer van de aarde, de mensheid en het milieu vragen. Het is jammer dat de mens altijd de neiging heeft om met zijn eigen bril naar zijn eigen hobby of mening te kijken en het niet breder wil zien op eiland, provincie, land of wereldniveau. Het lijkt er steeds meer op dat we naast de 16 miljoen bondcoaches nu ook zo veel energiedeskundigen hebben die hun oordeel al geheel klaar hebben en nauwelijks willen luisteren naar vragen om samen tot een oplossing te komen. Toch groeit het besef dat we nu toch echt een begin moeten maken met van het aardgas af te gaan. Ik ben trots dat het dorp Stad aan ’t Haringvliet mee gaat doen aan een pilot.

 

Ik sprak ook met een vader met twee kinderen die kwamen kijken of er nog stormschade was te zien vanaf de toren maar verder dan een omgewaaide dixie kwamen we niet. De verplaatsbare kranen waren tijdig gestreken en de vaste kranen bij molen 35 en molen 2 hebben het goed doorstaan. De blauwe kraan die het laatst bij molen 14 stond is met de noorderzon vertrokken.

 

Vanaf de uitkijktoren zie je dat er ook aan de fundatie van de molens aan de overkant van de weg gewerkt wordt. Zo werd er vandaag beton gestort bij molen 18 en werd er met zand gereden bij molen 23. Ik zal een keer met iemand anders samen daar een rondje gaan rijden want je mag er niet alleen en zeker niet zonder zwemvest over de smalle dijkjes rijden.

 

In het weekend reden we langs Houten waar langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de A27 vlak bij de woonwijken hoge windmolens staan en begrepen niet dat hier vergunningen voor afgegeven zijn want er moeten toch andere plekken  zijn die verder van de bewoonde wereld af liggen.

 

Natuurlijk ging ik nog even langs bij een portier. Ik kreeg koffie aangeboden en hoorde dat er vrijdagavond en het weekend door gewerkt is om de achterstand door de storm wat in te lopen. We spraken over de vele veiligheidsvoorschriften die echter in het niet vallen bij offshore werkzaamheden. Al die regels lijken soms lastig maar laten we er blij mee zijn als we naar alle ongelukken kijken in landen die zich niet aan de regels houden.

 

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder