Vanaf de uitkijktoren #16

Mijn verhaal van de vorige keer was net klaar toen ik foto’s van het nachtelijk hijsen van de resterende twee wieken bij molen 4 kreeg. Ik ging de volgende dag kijken en zag dat molen 31 nu ook klaar is, dat de toren van molen 6 gereed is voor de opbouw en er ook verder hard gewerkt is voor de kerstvakantie waarin alle medewerkers van hun welverdiende rust kunnen gaan genieten. De kraan bij molen 35 is bijna op hoogte en de kraan bij molen 29 is klaar en die bij molen 4 wordt al afgebroken. Ik gok dat de kraan van molen 4 verhuist naar molen 2 want daar zie je al voorbereidingen. In de vakantie nam ik vooral foto’s van ver af en bezocht slechts twee maal de uitkijktoren omdat het koud, nat en winderig was. Ik verwacht dat molen 6 en molen 14 de komende week de gondels en hun wieken zullen krijgen en het silhouet vanaf Oude Tonge meer vorm krijgt. Met molen 4, 12, 13, 30, 31, 32, 33 en 34 klaar is het al een echt windpark.

 

Voor de kerst kreeg ik van mijn buurvrouw het boekje “de verborgen impact” van Babette Porcelijn met alles voor een eco-positief leven. Het geeft heel veel verrassende feiten maar het bezorgt je ook een schuldgevoel als je ziet hoe fout we in de westerse wereld leven. Gelukkig stond er in een krant ook een verhaal over ecorextia waarin beschreven stond hoe je zelf ten gronde kan gaan als je alles laat overheersen door je angst de wereld te kort te doen. Het milieu blijft op feesten en etentjes een geliefd onderwerp, omdat je er uren over kunt praten zonder het met elkaar eens te worden of iets te veranderen aan je te luxe levensstijl. Iemand had geprobeerd om uit te rekenen wat de impact op het milieu is van het verbouwen van de druiven, het maken van wijn en vooral het vervoer van de volle wijnflessen naar de klanten over de gehele wereld. Het leek enorm maar het viel in het niet bij de getallen van al die vakantiereizen in de kerstvakantie. Ik hoorde vanmorgen op de radio dat er 100 vluchten op Schiphol geschrapt zijn vanwege de storm. Als je het boekje van Babette Porcelijn gelezen hebt dan besef je dat dit schrappen meer compensatiebomen scheelt dan er op Goeree Overflakkee staan en dat is mooi meegenomen.

 

Met gasten voor de kerst bezocht ik de uitkijktoren omdat je op foto’s wel de vorderingen aan de molens zelf kunt laten zien maar niet al het werk aan plekken voor de molens op de dammen rond de waterbekkens, de toekomstige molens 8 tot en met 11 en 16 tot en met 27. Als het stormseizoen straks voorbij is zal aan die kant van de grote weg het bouwen van de molens spectaculair worden omdat de dammen smal zijn. De uitkijktoren zal dan wel weer vaker bezocht worden omdat je alleen vanaf de toren als publiek een mooi overzicht hebt.

 

Iedere dag kijken we weer hoopvol naar de acht molens die klaar zijn maar ze draaien nog steeds niet terwijl er de laatste weken toch veel wind is. Daarom hebben we alle tijd om wat meer naar de vele vogels in dit natuurgebied te kijken. Door de werkzaamheden zie je minder bezoekers naar de vogelhut lopen maar het aantal vogels lijkt niet afgenomen te zijn maar voor we daar een echt oordeel over kunnen vellen, moeten we eerst de rapporten van de vogelaars  afwachten. Vanaf de uitkijktoren zie je prachtige natuur die helaas voor wandelaars grotendeels verboden blijft maar misschien is dat juist aantrekkelijk voor al die vogels die er straks weer zullen nestelen met als enige echte vijand de vos.

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder