Vanaf de uitkijktoren #14

Vanwege de harde wind werd er deze week nauwelijks gehesen en het bericht dat de eerste molen stroom ging produceren bleek onjuist dus er valt weinig nieuws vanaf de toren te melden. We waren er twee keer en troffen beide keren niemand anders op het uitkijkplatform, maar maakten natuurlijk wel een praatje met de portiers. Er was weer een nieuwe stagiaire, een jongen met een allochtone achtergrond die persoon-beveiliger wil worden. Ik vroeg hem of hij met zijn achtergrond Wilders zou kunnen beveiligen want deze politicus laat zich toch vaak negatief uit over buitenlanders. Hij vertelde dat beveiliger een vak is waarin je beroepsmatig moet functioneren en waarbij het je taak is om een persoon te beveiligen en daarbij is het niet belangrijk wie die persoon is want je moet je altijd neutraal opstellen en nooit met je eigen oordeel te koop lopen. Ik was onder de indruk van zijn antwoord.

 

Deze week was de Energiebeurs in de Staver. Het was lekker druk en ik zag gelukkig ook erg veel jeugd. Er was heel wat te zien op het gebied van duurzaamheid. Vooral de elektrische en waterstof auto’s trokken veel belangstelling maar ook de stands van installateurs van zonnepanelen, warmtepompen en andere innovatieve producten  trokken veel bezoekers. De BMW 3 i’s die in Stad aan ’t Haringvliet als deelauto komen te staan in de nieuwe wijk Havenstadt waren te bezichtigen en dienden als pendelauto tussen de parkeerterreinen en de Staver. Ik was trots op de woningbouwverenigingen die lieten zien dat ze voorlopen op het particuliere woningbezit wat betreft isolatie en andere milieuvriendelijke zaken. Ik stond in de stand van Deltawind en had leuke gesprekken met leden, oud-leden en andere belangstellenden. Van de vijf personen die hun lidmaatschap hadden opgezet waren vier jonge mensen die hun geld nodig hadden voor een koopwoning en het destijds bij Deltawind hadden gestald vanwege de rente. Ik wees ze op de mogelijkheid dat ze nu voor 50 Euro en na 1 april voor waarschijnlijk slechts 10 Euro weer lid kunnen worden van onze coöperatie en dat een lidmaatschap als geboortecadeau of voor de tiende verjaardag van neven en nichten ook mogelijk is. Slechts één noemde de windmolendiscussie in Oude en Nieuwe Tonge als oorzaak van het opzeggen van het lidmaatschap.

 

Rond de beurs was er een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente waarbij het waterstofconvenant werd getekend. De gemeente Goeree Overflakkee wil voorop lopen en energieneutraal worden en zal meewerken aan een proef in Stad aan ’t Haringvliet om het aardgas te vervangen door waterstof. Daar moeten de huidige gasleidingen voor worden aangepast en ook de branders in geisers, kachels, verwarmingsketels en kooktoestellen  zullen vernieuwd moeten worden. Natuurlijk hoop ik dat we innovatiesubsidie zullen krijgen.

 

Vrijdagavond presenteerde Deltawind voor zijn leden de plannen voor de toekomst na 2020 als er geen windmolens meer op het eiland gebouwd mogen worden en we ons kapitaal voor andere duurzame doelen gaan inzetten. Waterstof, deelauto’s, pakketbezorging via HUPS en elektrische auto’s en isolatie van bestaande woningen passeerden de revue en in het voorjaar kunnen de leden zich erover uitspreken. Na de pauze hield mevrouw Porcelein via vragen en verhalen de zaal een spiegel voor en toonde ze ons hoeveel duurzamer we met zijn allen kunnen leven. Knap was de humor en zelfspot waarmee ze haar indringend verhaal bracht. We moeten minder vliegen en vlees eten, minder kopen, meer hergebruiken en kleiner gaan wonen. Wijze lessen zo vlak voor het weekend, zeker voor mij die in een veel te groot huis met energielabel Z woont.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder