Vanaf de uitkijktoren #12

Onlangs was er in de grote zaal van het Diekhuus in Middelharnis een interview met de burgemeester en kwam het onderwerp “windmolens” aan de orde. Niemand in de zaal was tegen de molens maar veel vonden de verdeling over het eiland niet eerlijk. Een dame uit het publiek uit Nieuwe Tonge, die straks 44 grote molens binnen enkele kilometer van haar heerlijke huis heeft staan, vertelde dat ze de dag na het raadsbesluit de deur uitstapte en naar de molens keek. Ze besefte dat als ze zich zou gaan ergeren aan die symbolen van een duurzame samenleving, ze verder haar hele leven een verbitterde vrouw zou zijn en dat ze daarom moest leren van ze te houden en dat lukt steeds beter. Soms vindt ze zelfs al mooi.

 

Natuurlijk kwam in de gesprekken op de toren de klimaatconferentie in Bonn vaak aan de orde. Het lijkt dat steeds meer mensen gaan beseffen dat er echt iets moet gaan gebeuren als we de wereld leefbaar willen houden. Helaas blijven er ook nog burgers en een presidenten van een bevriende natie de ernst ontkennen en verschuilen ze zich achter nepnieuws en negeren.

 

Om de toren heen vorderen de molens maar langzaam omdat het te hard waait om te hijsen op grote hoogte maar er blijft altijd veel  te zien om te fotograferen.

 

Een streng gelovige man uit de buurt die de overtuiging heeft dat we de wereld slechts in bruikleen hebben, vertelde me bij windkracht 7 op de toren over zijn zorgen over verspilde energie. We richten ons nu op vermindering van uitstoot van broeikasgassen en dringen aan op schonere auto’s maar beseffen niet dat de grootste boosdoeners de oorlogen en onderlinge conflicten zijn. Wat een energie stoppen we in de productie, vervoer en gebruik van wapens en wat vernielen we toch veel met bombardementen en gevechten. Ik vroeg hem of hij inzag dat godsdiensten hier in ook een rol spelen en zelfs er in de Bijbel  over oorlogen en afslachtingen gesproken wordt. Hij besefte dat best maar vroeg mij ook aandacht te hebben voor de vele goede zaken van de godsdiensten in de loop van de vele eeuwen achter ons. We vonden elkaar in de uitspraak dat wederzijds respect bij verschillende meningen over zowel geloof als windmolens ook hier beter kan.

 

Leuk was een jongen met zijn opa. Hij kwam wat foto’s maken voor een spreekbeurt over de Deltawerken. Hij had het hele verhaal  en veel foto’s van Internet geplukt maar zijn opa had hem naar de toren mee genomen want als je iets gezien of meegemaakt hebt kun je er enthousiaster over vertellen. Opa kon het niet laten om hele verhalen over zijn eigen jeugd en de ramp te vertellen maar het jongetje werd afgeleid door meeuwen die het op zijn boterham met pindakaas hadden voorzien en krijsend om ons heen vlogen. Ik maakte me zorgen over zijn spreekbeurt en beloofde hem een boek te sturen dat ik al lang in de boekenkast heb staan en dat mijn kinderen ook gebruikt hebben voor een spreekbeurt . Ik adviseerde hem dat hij de volgende keer het beter over windmolens kan hebben want die zijn momenteel erg actueel.

 

Zoals altijd spraken we ook weer met de portiers. Ze zijn niet bang voor de komende winter met al die kou want je kunt je er voor kleden en er is elektriciteit  dus een mogelijkheid voor een straalkachel. De huidige Zwarte Pieten discussie is geen gespreksonderwerp en ook blijken veel mensen hier het nationale voetbal niet erg te volgen. Het zijn vooral darters en vissers en dus voor mij een heel nieuw terrein. Een aantal loopt hier stage en zal na de Kerst weer vertrekken naar een nieuwe baan.

 

 

Meer ‘Vanaf de Uitkijktoren’ lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder