Ook deze week ondanks het matige weer toch interessante mensen op de toren ontmoet. Eerst een fotograaf uit Brabant die 25 jaar geleden ook de aanleg van de dam en de sluizen in een reportage had vastgelegd en nu met een vervolg bezig was. Hij rende twee keer de toren op een neer om nog mooiere lenzen uit zijn auto te halen en met een statief en enorme lenzen zullen zijn resultaten vast heel mooi zijn. Hij praatte vol enthousiasme over zijn hobby. Je wilt graag je foto’s aan anderen laten zien en maar als je ze op je blog zet weet je niet of er ook iemand naar kijkt en dan ben je natuurlijk blij als er iemand een mailtje stuurt dat ze een foto van je blog willen gebruiken voor een praatje of een voorlichting. Hij was erg te spreken over alle nieuwe natuur die de laatste 25 jaar door de Philipsdam is ontstaan, had al een keer een zeearend gefotografeerd en hoopte ook een keer de vos in het bosje ij de uitkijktoren te kunnen vastleggen. Voor de molens zou hij zeker nog vaak terug komen.
Het meest onder de indruk was ik van een Belgische belastingambtenaar die vijf dagen vrij genomen had om de Schelde en Maasdelta te bekijken. Hij had zich enorm goed voorbereid en heel veel gelezen over de Deltawerken en het Kierbesluit. Hij had de eerste dag de Westerschelde gedaan door vanaf Cadzand richting Antwerpen te rijden, dan de tunnel door en langs de noordkant weer terug richting West Kapelle. Hij had geslapen in een hotel in Vlissingen met zicht op de vaargeul en genoten van de grote schepen. De volgende dag uitgebreid Neeltje Jans, de Brouwersdam en de Haringvlietdam en geslapen in Hellevoetsluis. Hij had veel vragen over de getijdencentrale die in de Brouwersdam moet komen en vroeg zich af of de sluizen in de Oosterscheldedam niet geschikter zijn om energie op te wekken. Hij had zich erg verdiept in het Kierbesluit dat in zijn ogen een Europese hobby is en de Nederlandse belastingbetaler geheel onnodig op hoge kosten jaagt. Hij twijfelde erg aan het verhaal dat het zoute water maar tot het Spui tegenover Middelharnis komt en al het gif dat daar opgehoopt ligt zal wegspoelen naar de zee. Kan je Nederland wel een duurzaam land noemen als ze dat gif in het Haringvliet wegspoelen in plaats van opruimen? Vanuit zijn vak en zijn specialisme accijnzen dacht hij dat we veel strengere milieuregels en belastingen moeten invoeren en zeker de industrie moeten laten mee betalen. Het stoorde hem enorm dat een gewone burger milieutoeslagen betaald op zijn energienota en de enorm vervuilende scheep- en luchtvaart geheel buiten schot blijft, ook op de conferentie in Bonn. Het zou alleen wereldwijd ingevoerd kunnen worden omdat anders bedrijven zullen verhuizen maar willen we zulke bedrijven wel in ons land. In de Trouw stond dit weekend een lijstje van grote bedrijven die gillen dat ze milieuvriendelijk zijn maar wel hun winsten wegsluizen via belastingparadijzen om hun aandeelhouders te plezieren maar de gewone urger daarmee tekort doen. Ik ben trots dat ik aandelen DSM heb want dat bedrijf is de eerlijkste belastingbetaler en ondanks hun lagere opbrengsten zijn de aandeelhouders daar blij mee. Ik vertelde de Belg over de coöperatie Deltawind en de hoge rente die ze uitkeren. Hij vond dat onjuist en zelfs wat onethisch want als in je statuten staat dat je vooral de duurzaamheid wilt bevorderen moet je er geen goudmijntje voor kapitalisten van maken. Gelukkig denken meer mensen daar zo over en komt die belachelijke hoge rente op de algemene ledenvergadering aan de orde.
Ik besloot ook nog even de site op te gaan voor wat foto’s van het servicegebouw en de kraan voor molen 14 en werd met een warme handdruk begroet door de portier. Hij spreekt bijna iedereen met zijn naam aan en vraagt altijd met belangstelling naar wat je op de foto wilt gaan zetten en geeft tips over waar nog interessante dingen zijn vast te leggen. Ik zal hem missen als hij straks aan een nieuwe opleiding gaat beginnen en weet zeker dat hij met zijn instelling het ver zal brengen in zijn toekomstige baan.
Meer ‘Vanaf de Uitkijktoren’ lezen?