Slagschaduw

Turbines

img

Wanneer de zon op de windturbine schijnt, treedt er schaduw op achter de windturbine. Vanwege het draaien van de rotorbladen, beweegt de schaduw. Dit effect noemen we slagschaduw. In een kamer waar het daglicht door een raam naar binnen komt, kan slag- schaduw hinderlijk zijn. De kamer wordt dan afwisselend lichter en donkerder. Buiten is slagschaduw veel minder hinderlijk omdat daar het licht gelijkmatiger is.

 

Wat is de wettelijke norm?
Volgens de wet mag een windturbine gemiddeld maximaal 17 dagen per jaar méér dan 20 minuten slagschaduw op de gevel van woningen veroorzaken. Deze norm wordt als volgt geïnterpreteerd: 17 x 21 minuten (want méér dan 20) = 5.57 uur. Afgerond is dit maximaal 6 uur per jaar.

 

Slagschaduw: Hoe wordt dit bepaald?
Omdat de locatie van de windturbine en de baan van de zon rond de aarde bekend is, kan exact worden berekend of en wanneer schaduw op een woning kan optreden. Hoe lager de stand van de zon, hoe verder de schaduw reikt. In de ochtend en avonduren, wanneer de zon in het oosten en westen staat, zal de schaduw het verst reiken. Omdat de zon in Nederland nooit in het noorden staat, treedt geen schaduw op direct ten zuiden van de windturbine. Tot slot wordt, omdat het wel eens bewolkt is in Nederland, een correctie toegepast voor de zonneschijnduur. Deze correctie is gebaseerd op de meerjarige data van het KNMI.

 

Slagschaduwcontouren
Zie onderstaand kaartje.

Contouren slagschaduw

 

 

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder