Nu de eerste turbines gereed zijn, is het belangrijk dat de beheerorganisatie en de servicemonteurs ook een plek krijgen. Een duurzaam servicegebouw wordt speciaal voor hen en (toekomstige) bezoekers van Windpark Krammer gebouwd. De bouw schiet al op: het gebouw is inmiddels wind- en waterdicht en er wordt nu ook aan de binnenkant gewerkt. Daarna kan het inrichten beginnen. Het is de bedoeling dat het gebouw in juni dit jaar operationeel is.
Stoer thuishonk
De architect, Marco Bouwman, vond het belangrijk dat het servicegebouw een ‘stoer thuishonk’ zou worden: “De Krammer is een grootschalige omgeving waar je uit je hemd waait en de menselijke maat en schaal ver te zoeken is. Waar dit voor een windpark ideale omstandigheden zijn, hebben gebruikers en bezoekers juist een kleinschalige beschutte omgeving nodig. Als reactie op dit gegeven heb ik een gebouw ontworpen dat zich enerzijds kenmerkt als stoer en beschermend en anderzijds als warm en openend naar de omgeving.”
Duurzaam
Vanzelfsprekend wordt het servicegebouw duurzaam en energieneutraal gebouwd. Bijvoorbeeld door goede isolatie en de rest van de energievraag duurzaam op te wekken met zonne- of windenergie. De bouwmaterialen voor het exterieur en interieur zijn geselecteerd op duurzaamheid en waar mogelijk op een Cradle-to-Cradle keurmerk. De platte daken worden voorzien van sedum en in de gevels worden nestkastjes geplaatst.
Lokaal tintje
Het interieur krijgt een echt lokaal tintje. Van de bomen die gekapt zijn voor de bouw van het park, worden meubels gemaakt. Zo is de vergadertafel van echt Krammerhout. Daarnaast sieren straks de 10 portretten van Robin de Puy, geboren in Oude-Tonge en Fotograaf des Vaderlands, de muur. Zij heeft de vele betrokken partijen die het park kent vastgelegd. Van de bouwers en leden van de coöperaties, tot omwonenden en het bevoegd gezag: zij hebben via een portret van Robin een gezicht gekregen.
Volg via een aantal foto’s hieronder de voortgang van het gebouw!
Foto’s: Menno Mulder