Het Rope Rescue Team (RRT) regio Zeeland heeft in mei een geslaagde oefening gehouden bij ons windpark. Twee ‘slachtoffers’ zijn vanuit de spinner op 122 meter hoogte via de binnenkant van de turbine naar beneden gebracht. Er is geoefend met twee verschillende brancards die speciaal bedoeld zijn voor vervoer van slachtoffers vanaf grote hoogte. Een leerzame oefening voor het RRT en ons.
Wat is het Rope Rescue Team (RRT)?
Het Rope Rescue Team (RRT) komt in actie bij lastige reddings- of bergingssituaties op hoogte, diepte of moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoogspanningsmasten, windturbines, kerktorens, sluizencomplexen, kelders, tanks en silo’s op industriële terreinen. Dit team staat haar ‘mannetje’ op plaatsen waar normale toegang niet mogelijk is of die onbereikbaar zijn voor een redvoertuig. Zoals de naam het al zegt, werkt het Rope Rescue Team met allerlei soorten touwsystemen om bij het incident te komen en als het nodig is slachtoffers te vervoeren.
Er bestaan vier RRT’s in Nederland, waarvan één team het gebied Zeeland en een deel van Midden- en West-Brabant (tot aan Breda) voor haar rekening neemt. RRT Zeeland heeft Terneuzen als uitvalsbasis en is sinds 2008 operationeel. Dit team bestaat uit twaalf goed opgeleide mensen. Zij hebben een intensieve, internationale opleiding gevolgd.