Obstakelverlichting

Nu de eerste windturbines van Windpark Krammer zijn gebouwd, is ook de eerste rode en witte obstakelverlichting in werking. Vanwege luchtvaartveiligheid moet een aantal windturbines van deze verlichting worden voorzien. Windpark Krammer vindt de impact van deze verlichting echter groot. Daarom werkt Krammer samen met o.a. met het Ministerie van EZK, RVO, provincie Groningen en luchtvaartautoriteiten aan een proef voor de inzet van een radarsysteem voor detectie van luchtvaartuigen.

 

Naderingdetectie
Natuurlijk is het belangrijk dat de windturbines goed zichtbaar zijn voor vliegverkeer om ongelukken te voorkomen. Daarvoor zijn regels opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De verlichting staat nu echter vooral preventief aan. Met de proef wordt onderzocht of de luchtvaartverlichting uit kan, tenzij er een vliegtuig overvliegt. Getest wordt of met een radar daadwerkelijk alles dat in de directe omgeving vliegt ook wordt gedetecteerd (en bijvoorbeeld vluchten op grotere hoogte juist niet).

 

Testweek
Tijdens een testweek worden testvluchten uitgevoerd om te kijken of het systeem goed werkt. Het is de bedoeling dat de proef rond de zomer is afgerond. Mocht de proef succesvol zijn, dan zal Windpark Krammer een verzoek indienen bij de minister om een radarsysteem daadwerkelijk te kunnen implementeren. Daarvoor moeten nog veel vragen over techniek en veiligheid worden beantwoord, een radarsysteem wordt namelijk op dit moment nog niet toegestaan in Nederland. Tot het daadwerkelijk functioneren van een eventueel radarsysteem blijft de verlichting zoals hij wettelijk verplicht is.

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder