Achter de schermen: Joris Appelhof van Alsema

Windpark Krammer wordt gebouwd door echte makers die door weer en wind aan de slag zijn op de Krammersluizen. In deze rubriek stellen we ieder keer één van die bouwers aan je voor. Waarom is Windpark Krammer een mooi project? Wat zijn de grootste uitdagingen? Joris Appelhof van Alsema, vertelt deze keer over zijn ervaring.

 

NAAM Joris Appelhof
LEEFTIJD 29 jaar
WOONPLAATS Assen
WERKGEVER Alsema
ROL IN PROJECT Uitvoerder

 

Wat was jouw eerste gedachte toen je hoorde over de plannen van Windpark Krammer?
Ik had al snel door dat het een hele uitdagende klus zou worden voor ons. Dat komt onder meer door de strikte regels rondom ecologie en de veiligheid  die gelden voor de werkzaamheden. Ook moeten we hoogspanningskabels leggen door smalle bermen. De werkruimte is zeer beperkt. Dat maakt deze klus anders dan anders.

 

Krammer team_alsema.
Het team van Alsema is door Windpark Krammer uitgeroepen tot Krammerkampioen van 2017. Joris houdt de beker vast.

Leg eens uit wat je precies doet tijdens de bouw van Windpark Krammer?
Ik heb een coördinerende rol. Ik zorg er samen met mijn collega’s voor dat alle werkzaamheden volgens schema worden uitgevoerd. Zo meten wij allerlei zaken na en zetten we het werk alvast uit, zodat we voortgang kunnen houden met het werk.

 

De hoogspanningskabel is bijna aangekomen bij het eindpunt. Hoe is het tot nu gegaan?
In het begin ging het wat moeizaam. Dit kwam omdat de grond erg nat was. Je maakt vooraf allerlei inschattingen en berekeningen, maar de praktijk kan altijd iets anders zijn. Dit heeft voor wat vertraging gezorgd, maar deze hebben we  gelukkig weer in kunnen halen.

 

Kun je iets vertellen over jullie manier van werken?
We hebben een aantal methodes gebruikt om de hoogspanningskabels te kunnen leggen. Zo heeft Alsema een ploeg ontworpen die we achter een bulldozer kunnen hangen. Op die manier kunnen we drie kabels in een keer de grond in ploegen. Hierdoor tast je de grond veel minder aan. Dit hebben we vooral toegepast wanneer we op de grond van boeren aan het werk waren. Ook hebben we een deel van de kabel via open ontgraving aangelegd. Doordat je op dijken werkt is het een extra uitdaging omdat je de grondlagen onder een talud in de originele staat moet terugbrengen.

 

Waarom is Windpark Krammer voor jou een mooi project om aan te werken?
Ik vind het mooi om te zien dat het is gelukt om rondom de sluizen zo’n groot en complex project te realiseren. Voor Alsema is deze klus natuurlijk een mooie opdracht!

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder