Financiering Windpark Krammer rond

Windpark Krammer heeft de financiering voor het project rond. Hoewel de bouw al is begonnen, is dit een grote mijlpaal voor het project waar lang naar is toegewerkt. Onderdeel van de financiering is een burgerparticipatie.

 

De totale investering bedraagt ruim 200 miljoen euro. Aandeelhouders Zeeuwind, Deltawind en turbineleverancier Enercon nemen het eigen vermogen voor hun rekening. De projectfinanciering wordt verzorgd door ASN Bank, ING Bank, Rabobank en SMBC.

 

Looptijd van 15 jaar

De looptijd van die projectfinanciering is 15 jaar, geteld vanaf de oplevering van het windpark. Vanwege het duurzame karakter komt Windpark Krammer in aanmerking voor zogenaamde groenkorting op de rente voor een deel van de financiering. Niels de Fijter, Financieel Manager van Windpark Krammer, is blij met de samenwerking met deze banken: “We hadden aan belangstelling van banken en andere investeerders geen gebrek en de keuze voor deze vier banken is een goede gebleken. In de vele gesprekken in de afgelopen periode hebben de banken zich constructief getoond en we zijn tevreden met de financiering zoals we die met behulp van Rebel Group hebben kunnen structureren.”

 

Participaties

Onderdeel van de financiering is een burgerparticipatie. Enercon verstrekt een achtergestelde lening aan Windpark Krammer. In de komende periode krijgen leden van Deltawind en Zeeuwind de mogelijkheid om hierin te participeren.

 

Volle kracht vooruit

Aan de financiering is lang gewerkt. Tijmen Keesmaat, projectdirecteur van Windpark Krammer is tevreden. “We zijn blij dat deze ingewikkelde financieringsconstructie rond is. Nu kunnen we volle kracht vooruit met de bouw!”

 

Bouw

De bouw van Windpark Krammer is ondertussen gestart. Met het rondkomen van de financiering is de laatste horde genomen. De voortgang van de bouw is te volgen via deze site.

 

Over Windpark Krammer

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De ruim 4000 leden van coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen voor een windpark van 34 turbines met een gezamenlijk vermogen van 102 MW op en om de Krammersluizen. Ook de stroomafname is uniek: de stroom wordt rechtstreeks geleverd aan een consortium van vier multinationals, namelijk AkzoNobel, DSM, Google en Philips.

 

 

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder