Deltawind en Zeeuwind werken samen aan

een drijvend zonnepark

 

Na het succes van Windpark Krammer, werken Zeeuwind en Deltawind opnieuw samen. Deze keer aan de ontwikkeling van een drijvend zonnepark op de bekkens van het Krammersluizencomplex. Een logische stap binnen het streven van de coöperaties om de locatie optimaal te benutten voor de opwek van duurzame energie.
 
Pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksareaal’
 
Het project is door het Rijksvastgoedbedrijf gegund aan de beide coöperaties. Hiervoor is een zogenaamde voorovereenkomst getekend. Zonnepark Krammer is het eerste project in het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksareaal’. In dit pilotprogramma onderzoeken Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de mogelijkheden voor meervoudig gebruik van rijksgrond door middel van de opwek van duurzame energie op deze gronden.
 
Een drijvend zonnepark is al best bijzonder. Maar over een gebied van circa 25-30 ha dát komt nog nauwelijks voor. En dan moet het ook nog gecombineerd worden met het primaire gebruik van het water, namelijk de werking van Krammersluizen. Daarnaast is er op deze plek al een windpark. Het zonnepark wordt hieraan toegevoegd: dus drievoudig gebruik van één locatie. Het zonnepark zal gebruik maken van de bestaande netinfrastructuur van het windpark, er is dus geen nieuwe netaansluiting of -verzwaring voor nodig.
 
Gezamenlijk
 
Door een gezamenlijk projectteam van Deltawind en Zeeuwind wordt gewerkt aan het ontwerp van het drijvende zonnepark met een opgesteld vermogen van naar verwachting 40 tot wel 50MWp. Ook worden er onderzoeken uitgevoerd die nodig zijn voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Denk daarbij aan zaken zoals de mogelijke effecten op ecologie (zowel onder- als bovenwater), waterveiligheid en waterkwaliteit.
 
Dit project is een initiatief van Coöperatie Deltawind en Coöperatie Zeeuwind.

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder