Ruud Verburg

HSE Manager

In deze rubriek stellen we ieder keer één van de bouwers aan Krammer voor. Waarom is Windpark Krammer een mooi project? Wat zijn de grootste uitdagingen? Dit keer vertelt Ruud Verburg van Wavewind (ingehuurd door Enercon) over zijn werk als HSE Manager.

NAAM Ruud Verburg
LEEFTIJD 47
WOONPLAATS Kapelle in Zeeland
WERKGEVER Enercon
ROL IN PROJECT Health Safety Environment Manager, ingehuurd door Enercon voor het project Windpark Krammer
WERKT AAN KRAMMER SINDS September 2016

 

 

Hoe lang ben je al betrokken bij Windpark Krammer?
Sinds september 2016 ben ik betrokken bij Windpark Krammer, dus dat is eigenlijk al sinds de start van de bouw.

 

Kun je uitleggen wat je precies doet tijdens de bouw van Windpark Krammer?
Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid, de gezondheid en het milieu op het project. Mijn dagelijkse doel is dat alle mensen die aan Krammer meewerken ’s avonds weer gezond naar huis kunnen gaan. Ook zie ik erop toe dat het werk wat wordt uitgevoerd, op een veilige manier gaat. Daarom gaat een veilige manier van werken hand in hand met de gezondheid van de bouwers. Daarnaast houd ik me bezig met het onderdeel milieu. We zitten hier midden in drie natuurgebieden. Daarom moeten we rekening houden met het milieu en ecologie om ons heen. Bijvoorbeeld hoe we moeten omgaan met, en de verwerking van, afvalstoffen. Ook dat is een onderdeel van mijn werkzaamheden.

 

Hoe bewaak je precies de gezondheid van de werknemers?
Als het gaat om gezondheid kun je ook denken aan het aantal uren dat mensen achter elkaar mogen werken. Soms werken we 24 uur per dag door en ik houd dan op basis van de arbeidstijdenwet in de gaten of mensen individueel niet te lang doorwerken. Ook de werkhouding en plaats waar de mensen moeten werken is een aandachtspunt op het gebied van gezondheid. En natuurlijk of de werkplek wel schoon en netjes is opgeruimd!

 

Kun je een gemiddelde werkdag van jou eens omschrijven?
Ik ben meestal de eerste die de deur van het kantoor ’s ochtends open doet. Aangezien veel onderaannemers al om 7 uur beginnen met hun werk, ben ik hier ook altijd vroeg. Dat is aan het begin van dit project ontstaan. Toen was ik de enige HSE-verantwoordelijke en gaf ik iedereen veiligheidsinstructies voordat ze aan het werk konden gaan. Daarnaast geef ik de veiligwerkvergunningen af aan mensen voordat ze met hun werkzaamheden kunnen beginnen. Zo bewaak ik of de werkzaamheden worden uitgevoerd zoals we hebben afgesproken.

 

Door de dag heen word ik eigenlijk een beetje geleefd door de vragen die op me afkomen. Mensen bellen mij dan om te vragen of ze de juiste werkprocedure volgen of wat de meest veilige manier is om iets te doen. Met behulp van de geschreven werkprocedures controleer ik dan of dit op een veilige manier wordt uitgevoerd op de werkvloer.

 

Inmiddels is er een heel HSE-team gevormd met een Safety officer en HSE administratie. Op site zijn er ook een aantal Safety Officers waarmee ik in contact sta. Zij zijn eigenlijk mijn ogen op de werkvloer, om te zien of we werken op de goede afgesproken manier. Om alle werkzaamheden goed te laten verlopen en met elkaar af te stemmen zijn er gedurende de dag regelmatig vergaderingen met alle teams en sitemanagers. Ook tijdens deze vergaderingen geef ik dan mijn input en advies op HSE gebied.

 

Wat waren jouw eerste gedachten toen je hoorde over de plannen van Windpark Krammer?
Ruim 10 jaar werk ik al in de windenergie, vooral offshore. Toen ik werd benaderd om aan Windpark Krammer mee te werken dacht ik gelijk ‘Yes!’. Zelf ben ik al jaren lid van Zeeuwind en als je dan in de buurt van jouw eigen woonplaats aan zo’n uniek project kunt meewerken is dat natuurlijk heel mooi, een ideale baan voor mij dus.

 

Wat zijn jouw grootste uitdagingen tijdens het project?
Door alle regels, procedures, complexiteiten, verschillende onderaannemers en zeker ook allerlei nationaliteiten is het mijn uitdaging om alle werkzaamheden toch uiteindelijk veilig te laten verlopen. Dat moeten we als HSE-team steeds onder de aandacht blijven brengen. Maar tegelijkertijd is dat direct ook mijn grootste motivatie. Ik ben dol op complexe uitdagingen.

 

Waarom is Windpark Krammer een mooi project?
Het is een uniek project direct bij mij in de achtertuin. Dat ik hiermee een steentje kan bijdragen aan meer schone energie is toch helemaal geweldig. Ik heb drie kinderen en voor hen wil ik ook een wereld achterlaten waarin je fijn kunt leven. Aan alles wat je tegenwoordig koopt zit een stekker, we zullen dus ergens onze energie vandaan moeten halen. Daarom vind ik het mooi en bijna vanzelfsprekend dat we dat met onder meer windenergie doen van eigen Zeeuwse bodem!

 

Foto: Menno Mulder

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder