Achter de schermen: interview Simon Hoekstra van Enercon

Simon HoekstraWindpark Krammer wordt gebouwd door echte makers die door weer en wind aan de slag zijn op de Krammersluizen. In deze rubriek stellen we ieder keer één van die bouwers aan je voor. Waarom is Windpark Krammer een mooi project? Wat zijn de grootste uitdagingen? Simon Hoekstra van Enercon trapt de serie af.

NAAM Simon Hoekstra
LEEFTIJD 45
WOONPLAATS Assen (daarom overnacht hij veel in Hotel Oosterschelde op Sint Philipsland)
WERKGEVER Enercon (turbineleverancier en aandeelhouder)
ROL IN PROJECT Project Manager
WERKT AAN KRAMMER SINDS Februari 2016

 

Wat doe je precies tijdens de bouw van Windpark Krammer?
Ik houd overzicht over alle contractzaken rondom het civiele werk. Dat gaat dus over alle grondwerkzaamheden, maar ook het heien en de bouw van de fundamenten. Ik controleer of alle ontwerpen die doorlopend worden opgesteld overeen komen met de technische contracten en vergunningsvoorwaarden. Doen we het zoals we het hebben afgesproken met elkaar.

 

Wat was jouw eerste gedachte toen je hoorde over de plannen van Windpark Krammer?
Vanwege mijn kennis en ervaring in de civiele techniek ben ik  door Enercon  aangenomen  om het project  Windpark Krammer te gaan helpen realiseren. Het project is een grote uitdaging, maar volgens mij technisch wel te realiseren.

 

Simon HoekstraWat zijn die grote uitdagingen voor jou?
De logistiek is een enorme uitdaging. Het is hier soms net een mierennest. Er zijn veel (onder)aannemers tegelijkertijd bezig met hun werk op een relatief kleine ruimte. Daarom is het heel belangrijk dat we elkaars doelen respecteren en onderling goed communiceren. Iedere kleine tegenslag kan invloed hebben op de planning van een ander. Daarom is hetcontinu een puzzel.

 

Zijn er voor de bouw meer uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden?

Ja, die zijn er zeker. Zo hebben we te maken met locaties op smalle strekdammen waarover al het betreffend transport heen moet. Elkaar op de strekdam passeren is bijna onmogelijk. Ook moeten we rekening houden met het storm- en broedseizoen, waardoor sommige werkzaamheden in een bepaalde periode niet kunnen worden uitgevoerd. Daarom zijn we continu bezig om alles met elkaar af te stemmen.

 

Waarom is Krammer een mooi project om aan te werken?

Ik heb een hele dynamische baan. Ik weet ’s morgens nooit precies hoe mijn dag eruit gaat zien. Eén telefoontje over bijvoorbeeld een probleempje kan mijn hele dagplanning aardig door de war gooien en dat maakt het voor mij heel boeiend werk. En wie wil er nu niet betrokken zijn bij de bouw van zo’n uniek windpark waar ze bij Discovery Channel zo een aflevering over ‘Extreme Engineering’ zouden kunnen maken?!

 

Vind je windenergie belangrijk? En waarom?

Ik vind duurzame energie heel belangrijk. In de civiele techniek ben ik mijn hele carrière al gewend om projecten voor de maatschappij te realiseren. Ik wil een goede wereld achterlaten voor mijn kinderen. Daarom zullen we meer schone energie moeten gaan produceren en meer energie moeten gaan besparen. Daar draagt Windpark Krammer zeker aan bij.

 

Hoe kijk je naar de komende periode?

Vol verwachting en met veel vertrouwen. Wanneer we de eerste turbines gaan hijsen, zal het uitzicht gaan veranderen. Van visualisaties  wordt het nu snel werkelijkheid en dat heeft nu eenmaal impact op het landschap. Ik ben daarom heel benieuwd hoe het er eruit komt te zien. Maar je raakt er snel aan gewend, want vaak merk ik dat je al vrij snel vergeten bent hoe het er oorspronkelijk uitzag.

 

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder