Energization Windpark Krammer

In november is een nieuwe mijlpaal bereikt: de 150 kV kabelverbinding naar het windpark en het transformatorstation van Windpark Krammer zijn onder spanning gezet. Dit betekent dat de eerste windturbines, wanneer zij gereed zijn, aan het transformatorstation gekoppeld kunnen worden en elektriciteit kunnen leveren. Dit moment wordt ook wel ‘energization van de windturbines’ genoemd.

 

Voordat de 150 kV kabelverbinding richting het station Krammer onder spanning werd gezet, werd eerst het nieuw gebouwde TenneT-schakelstation in Middelharnis in bedrijf genomen. Dit is op dezelfde dag gebeurd als dat de kabelverbinding naar het Transformatorstation Krammer onder spanning werd gezet. Die dag zijn vervolgens ook de transformatoren, de reactor en de 33-kV schakelinstallatie succesvol in gebruik genomen.

 

Kabelverbinding
De opgewekte energie vanuit de windturbines van Windpark Krammer komt bij het Transformatorstation binnen. Daar wordt de spanning omhoog getransformeerd (van 33kV naar 150kV) met behulp van de twee transformatoren. Via een 13-kilometer lange kabel wordt deze naar het TenneT-schakelstation in Middelharnis gebracht. Daar gaat de stroom dan het elektriciteitsnet op.

 

Meer weten over de kabelverbinding? Lees hier hoe het hele proces werkt!

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder