Vanaf de uitkijktoren #27

Na de koude wind komt nu toch het voorjaar om de hoek kijken en is het weer genieten op de uitkijktoren met het uitzicht op de activiteiten aan de overkant van de weg. Molen 1 en 16 gaan snel de hoogte in en ook op de andere locaties op de dammen zijn tal van werkzaamheden gaande.

 

Ik sprak een bewoner van Goeree Overflakkee die er over klaagde dat al die molens op ons eiland veel meer stroom leveren dan we op het eiland gebruiken en daarom onnodig ons landschap vervuilen. Ik antwoordde dat de kassen in het Westland ook meer groenten en bloemen leveren dan de plaatselijke bevolking nodig heeft. Dat Schiphol meer vliegbewegingen heeft dan de bewoners van de Haarlemmermeer nodig hebben, de haven van Rotterdam meer goederen vervoert dan de Rotterdammers gebruiken en dat de raffinaderijen meer produceren dan Rijnmond nodig heeft. We moeten allemaal onze portie nadelen van onze welvaart dragen en als we goed boeren kunnen we ons na ons pensioen terugtrekken op het verlaten Franse platteland waar de tijd stil staat, we ons wijntje drinken en stokbrood in de zon eten tot er een TGV voorbij komt razen of een kerncentrale achter de heuvel gebouwd wordt.

 

Een Duitse toerist vertelde dat de Nederlandse molens zo veel mooier zijn dan in Duitsland waar rode strepen op de wieken veel te veel aandacht vragen. Hij vond molens mooier dan die enorme zonnevelden die overal in Duitsland het landschap vervuilen en genoot er van dat hij vanaf onze uitkijktoren nergens storende schitteringen van zonnepanelen waarnam. Ik moest hem teleurstellen want binnen een paar jaar komen er 300.000 zonnepanelen op een drietal plekken op het eiland waar je nu nog fietsend op de dijken een pracht gezicht hebt op de eeuwenoude polders met hun gevarieerde gewassen en steeds actieve tractoren van boeren die het eiland met hun werk versieren zoals hun voorouders ook al voor de sfeer van het eiland zorgden.

 

We hadden afgelopen week in het dorp Stad aan ’t Haringvliet weer een stakeholdersbijeenkomst over het afkoppelen van het dorp van het aardgas in 2025. Naast de dorpsraad, de gemeente, de woningbouw, de netbeheerder, de ondernemersvereniging, de projectontwikkelaar van de nieuwe wijk nemen ook Deltawind en andere deskundigen deel aan deze pilot en ik was weer onder de indruk van de sfeer die maatschappelijke betrokkenheid uitstraalt en oplossingsgericht is. Wat een contrast met een gemeenteraad waar men elkaar vliegen afvangt en zijn eigen opvattingen vaak boven het belang van de gemeente stelt. Mensen stemmen omdat ze ergens tegen of boos op zijn in plaats van mee te bouwen aan de leefbaarheid van alle bewoners.

 

Zaterdag 24 maart waren er meer dan 100 mensen op de site aan het werk. Bij molen 1 werden segmenten gehesen, bij molen 2 werd de kraan afgebroken, bij molen 5 ging de turbine naar boven, bij molen 10 ging het contragewicht eraf en kon de laatste wiek omhoog en bij molen 28 werden ook segmenten geplaatst. Ik genoot van alle activiteiten en het lente weer en maakte heel veel foto’s maar er mogen nu nog maar 10 per blog geplaatst worden om de website niet te veel te belasten.

 

Toen ik op de toren stond kwam er een Duitse auto het parkeerterrein op en er sprongen twee pitbulls en een man uit. De honden stormden de toren op en lieten mij, een angsthaas, gelukkig met rust. Ze renden weer naar beneden en herhaalden hun oefening tot hun baas ook hijgend boven op de toren stond. Het bleek een slager uit Keulen met een buitenhuisje in Haamstede die zijn honden na de lange autorit even zich moe liet maken voor hij het rustige vakantiepark op ging. We hadden een leuk gesprek en we liepen samen naar onze auto’s. Ik kreeg uit zijn koelbox een enorme schnitzel zoals je die alleen in Duitsland ziet.

 

 

Meer vanaf de uitkijktoren lezen?

Terug naar overzicht
Supporters in de spotlightimg

Supporters in de spotlight

Jan en Stella Bakker

Leden Deltawind Lees verder
img

>100.000

Krammer produceert groene stroom voor omgerekend

img

Sinds 2019

Is Windpark Krammer operationeel

Lid worden van Zeeuwind of Deltawind?

Lees verder